Znížená sadzba dane na alkohol platí len do 43 litrov

Celkové množstvo čistého alkoholu na jednu osobu a jeho domácnosť so zvýhodnenou sadzbou spotrebnej dane je 43 litrov za jedno výrobné obdobie.

Základná sadzba spotrebnej dane z alkoholických nápojov je 1 080 eur za hektoliter čistého alkoholu. Uplatnená môže byť aj znížená sadzba spotrebnej dane, ktorá je 540 eur za hektoliter čistého alkoholu. Celkové množstvo čistého alkoholu na jednu osobu a jeho domácnosť so zvýhodnenou sadzbou spotrebnej dane je však podľa informácií zverejnených finančnou správou 43 litrov za jedno výrobné obdobie. Výrobné obdobie sa začína 1. júla bežného roka a končí sa 30. júna nasledujúceho roka.

V prípade, ak pestovateľ prekročí množstvo 43 litrov vyrobeného alkoholu a neoznámil to prevádzkovateľovi pálenice, po celkovom vyhodnotení výrobného obdobia a spracovaní údajov, hrozí pestovateľovi uloženie pokuty. Za prekročený objem alkoholu musí pestovateľ tiež predložiť daňové priznanie a zaplatiť príslušnú spotrebnú daň v základnej sadzbe.

Lieh, na ktorý sa vzťahuje znížená sadzba spotrebnej dane, musí byť použitý len na vlastnú spotrebu pestovateľa a jeho domácnosť. Pestovateľ nesmie vyrobený alkohol predávať, alebo inak uvádzať na trh. Ak sa tak stane, je pestovateľovi uložená pokuta vo výške v závislosti od výšky dane, najmenej však 332 eur.

Ako ďalej upozorňuje finančná správa, spracovať kvas je možné len v registrovaných páleniciach. Ak si pestovateľ kvas vypáli sám alebo v neregistrovanej pálenici, považuje sa to za trestný čin. Trestná sadzba za nepovolenú výrobu liehu je odňatie slobody až na dva roky, rovnako ako pri vyhotovení alebo prechovávaní zariadenia na výrobu liehu.

Súvisiace články

Aktuálne správy