Volkswagen prepustí v ruskej Kaluge 150 zamestnancov a obmedzí výrobu

Nemecká automobilka Volkswagen oznámila, že v ruskom závode v meste Kaluga zredukuje výrobu a prepustí okolo 150 zamestnancov. Príčinou je pokles dopytu na ruskom automobilovom trhu. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA a portál RTTNews.
Firma uviedla, že v období od apríla do júla bude pracovný týždeň v závode v Kaluge skrátený na štyri dni, pričom v máji sa počet zmien zredukuje z troch na dve. Navyše, počas dvoch májových týždňov výrobu zastaví úplne.
Ruský trh, ktorý sa mal v tomto desaťročí dostať na prvé miesto v rebríčku európskych automobilových trhov, v posledných mesiacoch zaznamenal prudký pokles. Dôvodom sú problémy ruskej ekonomiky a prepad kurzu rubľa, pod čo sa podpísal pokles cien ropy a medzinárodné sankcie voči Rusku za anexiu Krymu a postoj Moskvy k vývoju na východe Ukrajiny.
Podľa údajov Asociácie európskych podnikov klesol predaj áut v Rusku vo februári medziročne takmer o 40 %. Čo sa týka predaja áut spoločnosti VW, za prvé dva mesiace roka klesol predaj o 27 %, pričom len vo februári o 49 %. Nemecká firma kontroluje na ruskom automobilovom trhu vyše 11-% podiel, čo znamená druhý najväčší podiel po aliancii Renault-Nissan-AvtoVAZ, ktorá kontroluje takmer 35-% podiel.
VW je ďalšou západnou automobilkou, ktorá zareagovala na zmeny v Rusku v dôsledku sankcií a následného poklesu dopytu. Minulý týždeň americká firma General Motors uviedla, že končí s výrobou v petrohradskom závode, stiahne z Ruska svoju značku Opel a zároveň prestane v krajine predávať väčšinu modelov Chevroletu.

Súvisiace články

Aktuálne správy