Bundesbank predpovedá Nemecku silný rast v 1. polroku

Nemecká ekonomika dosiahne "silný rast" v 1. polroku 2015, podporia ju totiž robustný export aj spotrebiteľské výdavky.

Nemecká ekonomika dosiahne „silný rast“ v 1. polroku 2015, podporia ju totiž robustný export aj spotrebiteľské výdavky. Uviedla to dnes centrálna banka Bundesbank vo svojej prognóze, z ktorej cituje agentúra RTÉ.
„Nemecká ekonomika ba mala po prekvapujúco silnom raste v poslednom kvartáli 2014 silno rásť aj v 1. štvrťroku 2015,“ uviedla Bundesbank v správe, ktorú aktualizuje každý mesiac.
„Aj v 2. štvrťroku 2015 bude tento silný rast pokračovať. Jeho hlavnými motormi sú zahraničný dopyt, súkromná spotreba a v menšej miere i výstava obytných domov,“ konštatovala Bundesbank, ktorá už zaevidovala aj signály o ožívaní investícií.
Výdavky nemeckých domácností, ktoré už vlani dosiahli mohutný rast vďaka priaznivej situácii na trhu práce v Nemecku a zvyšovaniu miezd, ešte podporil minuloročný pokles cien ropy. Domácnosti tak majú vďaka nižším cenám energií viac peňazí na nákupy iných položiek, pripomína banka. To sa už odrazilo aj na raste vkladov v bankách, čo signalizuje, že sa v krajine vytvára priestor na ďalšie a vyššie výdavky.
Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v posledných troch mesiacoch minulého roka vzrástol medzikvartálne o 0,7 %, čo je viac, ako odborníci očakávali po jeho 0,1-% zvýšení v predchádzajúcom 3. štvrťroku. Za celý rok 2014 sa výkon nemeckej ekonomiky zvýšil o 1,6 % a mierne prekonal predbežný januárový odhad, podľa ktorého mal vzrásť o 1,5 %. Na porovnanie, v roku 2013 stúpol HDP Nemecka len o 0,1 %. Vlaňajší rast nemeckého hospodárstva bol najrýchlejší od roku 2011 a vyšší ako 1,2 %, čo je priemer za uplynulú dekádu.

Súvisiace články

Aktuálne správy