MMF bude spolupracovať s novou ázijskou bankou AIIB

Medzinárodný menový fond (MMF) bude s radosťou spolupracovať s novou Ázijskou bankou pre investície do infraštruktúry (AIIB). Uviedla to cez víkend šéfka fondu Christine Lagardeová. Informáciu zverejnil britský portál BBC.
AIIB už má viac ako 30 členov, vrátane Británie a troch najväčších ekonomík eurozóny: Nemecka, Francúzska a Talianska. Hlavnou úlohou tohto čínskeho projektu bude financovať rozvoj infraštruktúry.
Spojeným štátom sa však tento projekt nepáči, vyčítajú mu nedostatok transparentnosti. Washington sa obáva, že Peking bude banku využívať na zvýšenie svojho vplyvu vo svete a považuje ju za rivala Svetovej banky (SB), v ktorej majú dominantné postavenie USA, a Ázijskej rozvojovej banky. Washington v súvislosti s rozhodnutím Británie a ďalších európskych ekonomík pripojiť sa k AIIB „vyjadril nádej, že využijú svoje hlasy, aby v novej banke presadili vysoké štandardy“.
Podľa Lagardeovej existuje „obrovský priestor“ na spoluprácu MMF s AIIB pri financovaní rozvoja infraštruktúry. A je tiež presvedčená, že aj Svetová banka môže spolupracovať s AIIB.
Štáty sveta majú čas do konca marca, aby sa rozhodli, či sa chcú stať zakladajúcimi členmi AIIB. Najväčším akcionárom banky bude Čína, ktorá sľúbila, že do nej vloží kapitál vo výške 50 miliárd USD (46,40 miliardy eur), čo je polovica z plánovaného počiatočného kapitálu 100 miliárd USD.
Japonsko zatiaľ váha, či sa pripojiť, aj keď naznačilo „opatrný súhlas“ a Kórejská republika sa ešte nerozhodla. Austrália zase vyhlásila, že AIIB má veľa výhod, ale tiež sa ešte nepripojila k projektu. Tieto tri krajiny patria medzi kľúčových spojencov USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy