Šefčovičov plán môže naraziť na postoj Berlína

Kabinet v Berlíne podľa spravodajského portálu thelocal.de trvá na tom, aby energetika zostala záležitosťou národných vlád. Problém môže mať najmä s kontrolou zmlúv s dodávateľmi Európskou komisiou.

Plány podpredsedu Európskej komisie zodpovedného za vznik Európskej energetickej únie, realizáciu a koordináciu súvisiacich politík Maroša Šefčoviča smerujúce k vytvoreniu jednotného energetického trhu môžu naraziť na odpor v Nemecku. Konštatuje to spravodajský portál thelocal.de, podľa ktorého berlínsky kabinet trvá na tom, aby Európska únia naďalej považovala energetiku za záležitosť národných vlád, čo je aj podmienkou ukotvenou v zmluvách, ktorými sa únia riadi.

Sporným bodom môže byť podľa portálu najmä navrhovaná podmienka, aby zmluvy s dodávateľmi energetických surovín, ako je napríklad Rusko, museli prejsť kontrolou Európskej komisie, či sú plne v súlade s únijnou legislatívou. Podobnou otázkou sa totiž už vlani zaoberal nemecký parlament. „Nemecké firmy majú podpísané dlhodobé kontrakty s ruskými firmami, niektoré z nich na obdobie dlhšie ako 20 rokov. Vláda nie je účastníkom týchto zmlúv a nemá žiaden dosah na ich obsah,“ odpovedal vtedy berlínsky kabinet na dotazy z parlamentu.

Šefčovič pritom podľa nemeckých médií stratégiu európskej energetickej únie v pondelok v Bruseli prezentoval ako „najambicióznejší plán od vytvorenia Spoločenstva uhlia a ocele“, ktoré bolo predchodcom samotnej Európskej únie. Podľa návrhu komisie by mali byť bariéry medzi 28 národnými energetickými trhmi zrušené, čo by znížilo európsku závislosť na ruskom plyne a vzalo by prezidentovi Vladimírovi Putinovi najväčšiu diplomatickú zbraň. A zároveň by to prilákalo investorov do odvetvia energetiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy