Dôvera spotrebiteľov v ekonomiku eurozóny vo februári vzrástla

Dôvera spotrebiteľov v ekonomiku eurozóny sa opäť zvýšila a hodnota príslušného indexu vo februári vzrástla, už druhý mesiac po sebe a viac, ako experti očakávali. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na výsledky najnovšieho prieskumu Európskej komisie (EK).
Podľa rýchleho odhadu komisie index spotrebiteľskej dôvery v 19 krajinách, ktoré zaviedli euro, sa vo februári zvýšil o 1,8 na -6,7 bodu z -8,5 bodu v januári. Analytici pritom očakávali, že hodnota indexu tento mesiac stúpne o niečo menej na -7,5 bodu.
Z prieskumu tiež vyplynulo, že aj dôvera v ekonomiku celej 28-člennej Európskej únie (EÚ) sa vo februári 2015 zvýšila medzimesačne o 1,8 na -6,7 bodu.
Zlepšenie nálady spotrebiteľov je dobrou správou pre eurozónu, ktorú od skončenia recesie v roku 2013 trápi slabý rast hospodárstva, vysoká nezamestnanosť a najnovšie aj záporná miera inflácie.
Hrubý domáci produkt eurozóny sa vo 4. kvartáli 2014 na sezónne upravenej báze v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zvýšil o 0,3 % a miera nezamestnanosti mierne klesla na 11,4 % z novembrových 11,5 %.
Zlou správou však je, že aj medziročná miera inflácie v krajinách eurozóny v januári klesla a hlbšie do záporných čísiel na -0,6 % z decembrových -0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy