Ruský protikrízový plán: Boj s recesiou zhltne 2,3 bilióna rubľov

, ČTK Foto:SITA

Ruská vláda sa rozhodla vložiť 2,3 bilióna rubľov do takzvaného protikrízového plánu, ktorý má podporiť spomaľujúcu domácu ekonomiku. Tej v tomto roku hrozí spomalenie až o 5 %, čo Kremeľ prinútilo k hľadaniu nástrojov na podporu hospodárskeho oživenia. Veľká časť prostriedkov v rámci plánu má byť podľa ministra financií Antona Siluanova k dispozícii už v prvom štvrťroku.

Súčasťou plánu má byť okrem iného zmrazenie rozpočtových výdavkov v snahe vyrovnať sa s poklesom cien ropy, ktoré tvoria spoločne s plynom asi polovicu rozpočtových príjmov. Na rad by mali prísť aj nové štrukturálne reformy. Tie sú nevyhnutné v snahe transformovať povahu samotnej ruskej ekonomiky, ktorá v posledných týždňoch vysiela čoraz nepriaznivejšie signály. Oficiálne údaje ukázali, že reálne mzdy v Rusku v januári klesli o osem percent a maloobchodné tržby sa po prekvapivom decembrovom náraste znížili o 4,4 percenta. To všetko v čase, keď sa ruskí spotrebitelia musia vysporiadať s rastúcimi cenami a výdavky domácností klesajú. Hodnota rubľa v závere minulého roka prudko klesla, čo v januári prispelo k zvýšeniu miery inflácie na 15 percent.

Práve v reakcii na infláciu už v decembri ruská centrálna banka pristúpila k utiahnutie svojej menovej politiky prostredníctvom zvýšenia úrokových sadzieb. Aj keď sadzby boli už znížené na 15 % zo 17 %, naďalej dosahujú vysoké hodnoty. Mali by síce pomôcť s brzdením inflačného rastu, ale zároveň  zväzujú hospodársky rast. Vyššie sadzby totiž komplikujú financovanie spotreby a tiež firemných projektov, čo napokon dokazujú údaje o kapitálových investíciách, ktoré sa znížili o 6,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy