Počet firiem s vlastníkmi v daňových rajoch naďalej rástol

Koncom minulého roka sa však podľa spoločnosti Bisnode zaznamenal pokles počtu slovenských firiem s vlastníkmi v daňových rajoch. Môžu byť za tým zmeny v legislatíve.

Správa „DANE: Počet firiem s vlastníkmi v daňových rajoch naďalej rástol“ rozšírená o vyjadrenie ministra financií Petra Kažimíra v treťom odseku

BRATISLAVA 18. februára (SITA) – Počet slovenských spoločností, ktoré majú vlastníka v krajine považovanej za daňový raj, aj v minulom roku rástol. Podľa štatistík poradenskej spoločnosti Bisnode totiž počet takýchto firiem v roku 2014 dosiahol 4 266, čo znamenalo medziročný nárast o 9,3 %. Kým v roku 2013 počet firiem s vlastníkom v daňovom raji stúpol o 212, v roku 2014 ich pribudlo ďalších 364. Najväčší záujem bol podľa Bisnode o Spojené štáty americké, Panamu, Luxembursko či Holandsko.

Vývoj počtu uvedených spoločností však v minulom roku nebol rovnomerný. Podľa riaditeľa Bisnode Slovensko Milana Seliaka v prvom polroku firmy s vlastníkom v daňovom raji rýchlo pribúdali, v poslednom kvartáli zase naopak ich počet klesal. „Pripisujeme to zmenám v legislatíve, napríklad zavedeniu zrážkovej dane pre offshore spoločnosti, prípadne väčšiemu tlaku na uvoľňovanie informácií, pretože čoraz viacej krajín ruší bankové tajomstvo,“ tvrdí. V roku 2015 očakáva podobný vývoj, dramatický pokles záujmu nepredpokladá.

Zavedenie zrážkovej dane hodnotí pozitívne aj minister financií Peter Kažimír. „Určite to je účinný nástroj, pretože minimálne núti krajiny, v ktorých sa zakladajú takéto firmy na to, aby mali s nami základnú zmluvnú základňu, pretože nám ide o výmenu informácií,“ povedal po stredajšom stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Ako ďalej skonštatoval, samotné založenie spoločnosti v inej jurisdikcii protizákonné nie je, daňové orgány sa však o ich finančné toky zaujímajú. „Ak sa takéto spoločnosti zakladajú v štátoch, ktoré s nami nemajú žiadnu výmenu informácií, tak je to pre nás z tohto pohľadu nebezpečné a preto sme dali zrážkovú daň na akékoľvek finančné toky práve do takýchto krajín,“ dodal minister.

V absolútnych číslach pribudlo najviac firiem s vlastníkom zo Spojených štátov amerických, a to 169. Nasledovala Panama so 64 prípadmi, Luxembursko s 39 firmami a Holandsko s 30 spoločnosťami. V medziročnom porovnaní rástol počet spoločností s vlastníkmi najmä z Gibraltáru o 100 %, Panamy o 68 %, Malty o 53 % a Lotyšska o 41 %. Prvýkrát klesol počet firiem s vlastníkom so Seychelských ostrovov o 15 a pokračoval aj pokles zastúpenia Cypru o 5 firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy