Riziká spojené s tranzitom plynu cez Ukrajinu pretrvajú

Ukrajina pre finančné obmedzenia v novembri a decembri uplynulého roka totiž nebola schopná podľa Gazpromu nakúpiť požadované množstvo ruského plynu

Riziká spojené s tranzitom plynu cez Ukrajinu počas tejto zimy pretrvajú. Ukrajina pre finančné obmedzenia v novembri a decembri uplynulého roka totiž nebola schopná nakúpiť požadované množstvo ruského plynu. Tým tiež výrazne znížila svoje rezervy v podzemných zásobníkoch plynu. Po stredajšom rokovaní s podpredsedom Európskej komisie pre energetickú úniu Marošom Šefčovičom to vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Gazprom Alexej Miller.

Projekt Južný prúd (South Stream) je podľa Millera zrušený. Potrubie „Turecký prúd“ je v súčasnosti podľa neho jediná cesta pre dodávku 63 mld. metrov kubických ruského plynu cez Ukrajinu. Ako dodáva v zverejnenom vyhlásení, je na európskych partneroch, aby zaviedli potrebné infraštruktúry, začínajúc na turecko-gréckych hraniciach. „Naši partneri majú niekoľko rokov na to, aby ich čo najkvalitnejšie zrealizovali, a to je pomerne málo času,“ povedal Miller. Aby bolo možné dodržať termíny, výstavba nových plynovodov EÚ by mala podľa neho už začať. V opačnom prípade by tieto objemy plynu mohli smerovať na iné trhy.

„Pri tvorbe našich ďalších stratégií a taktických krokov budeme prihliadať na plány Európskej únie zriadiť energetickú úniu. To pre nás predstavuje nové výzvy a príležitosti,“ pokračoval Miller. Zároveň verí, že vznik energetickej únie v žiadnom prípade nebude viesť k zníženiu stability či bezpečnosti dodávok energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy