Kríza rubľa: Namiesto švajčiarskych álp dovolenka doma

, bloomberg Foto: SITA

Sergej Kyuregyan je 35 ročný manažér energetickej spoločnosti v Moskve. Aj on sa rozhodol vzdať lyžiarskej dovolenky v Európe. Tento rok v zime radšej odcestuje k Čiernemu moru a bude tráviť dovolenku v Rusku, hoci v minulosti chodil do Švajčiarska, Rakúska a Talianska. Pre agentúru bloomberg povedal, že ho čaká lyžovačka v Soči.

Počet Rusov v švajčiarskych mestách klesol v roku 2014 hneď, ako prudko padol rubeľ a vláda prezidenta Vladimira Putina vyzvala ľudí, aby dovolenkovali doma. To pocítili aj v alpskom mestečku St. Moritz, kde sa bežne premávajú hlavne drahšie značky áut a uličky lemujú butiky ako Prada a Hermes International. Každoročné polo na ľade a zazobaní ruskí klienti robia z tohto mesta luxusnejšiu destináciu než je Davos. Napríklad 126 izbový hotel Kulm ponúkol večeru na ruský pravoslávny Štedrý deň 6.januára s predstavením opernej speváčky za 600 frankov na osobu, rezervácie od Rusov ale klesli o 8 až 10 percent. "Nemáme poradovník ako pominulé roky," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Kulm Heinz Hunkeler. Dopĺňa, že v priebehu lyžiarskej sezóny Rusi tvoria asi 13 percent ich klientely. "Rubeľ má určitý vplyv, ale samozrejme mnoho našich klientov má svoje peniaze mimo Ruska. Nacionalistický fenomén Putinovej reči zostať v Rusku by sa nemal podceňovať," dodal.

Energetický manažér Kyuregyan je jedným z tých Rusov, ktorí sa rozhodli do zahraničia necestovať "z politických dôvodov" a nie z finančných. "Lyžovanie v Soči nebolo lacnejšie ako v Európe, ale ani o veľa drahšie." V neďalekom 5 hviezdičkovom hoteli Carlton, ktorý slúžil pre ubytovanie gréckej kráľovskej rodiny počas prvej svetovej vojny, priniesla aktuálna zimná sezóna podľa slov jeho vlastníka, v dôsledku zmenenej politickej a ekonomickej situácie v Rusku a okolitých krajinách, nové výzvy.

Od roku 2005 si môžu Rusi užívať oficiálne 10 dňové voľno okolo Vianoc podľa juliánskeho kalendára. V rokoch 2005 a 2013 sa počet ruských turistov prichádzajúcich do Švajčiarska zdvojnásobil. Ale po ruskej anexii Krymu v minulom roku, ich počet v švajčiarskych hoteloch od mája do októbra klesol o desatinu. Švajčiarsko je neutrálna krajina a formálne sa nepripojila k sankciám EÚ, ale prijala opatrenia, ktoré bránia ich obchádzaniu. Švajčiarska národná banka má minimálny kurz franku 1,20 za euro, to znamená, že Rusi pocítia stratu kúpnej sily. "Zrušil som cestu do Európy v priebehu prázdnin z osobných dôvodov a ťažká finančná situácia len potvrdila, že moje rozhodnutie bolo správne," povedal riaditeľ moskovského múzea Dmitrij Panov. "Mal som v pláne urobiť výlet do Prahy, Viedne a Budapešti cez Bielorusko a Poľsko."

Aj keď Rusi sú len na desiatom mieste v rebríčka zahraničných návštevníkov Švajčiarska za rok 2013, pri svojich nákupoch sú ale veľmi štedrí. Pustia aj 230 frankov denne, v porovnaní s 180 frankovým priemerom medzi cudzincami.

Na vrcholnej stanici lyžiarskej oblasti Corviglia vo výške 2500 metrov nad morom je reštaurácia La Marmite. V jej menu nájdete aj hovädzie carpaccio s hľuzovkami a údeného lososa s kaviárom za 388 frankov, alebo rozpustené brie s kaviárom za 225 frankov. "Z hľadiska atmosféry a podnikania je situácia dobrá," povedal majiteľ Reto Mathis. "Rusi sú tu, nevidím žiadny dôkaz o ich odlive."

Natalia Novikova je 34 ročná riaditeľke spoločnosti z Moskvy, ktorá sa vracia do St. Moritz už šesty, alebo siedmy rok. Podľa nej má kolaps rubľa neblahý vplyv na niektorých z jej priateľov, ktorí tento rok prísť nemohli. Iní sa museli uspokojiť s lacnejším ubytovaním. Väčšina, ale napriek tomu prišla, tvrdí. "Nemohli sme si predstaviť, že by sme neprišli, nech už sa deje čokoľvek," povedala Novikova. Teší sa na kávu s manželom v rannom slnku. "Je to jedno z našich obľúbených miest na svete."

Súvisiace články

Aktuálne správy