V Mikuláši, Čadci a Trstenej testujú nové röntgeny

Nové digitálne röntgeny patria medzi najmodernejšie prístroje v rádiologickej technike, pacientom prinesú rýchlejšie a menej zaťažujúce vyšetrenia a nemocniciam ušetria náklady na výrobu a archivovanie snímok

vyšlo aj v REG

ŽILINA 11. januára (SITA) – Nemocnice V Liptovskom Mikuláši, Čadci a Trstenej testujú v skúšobnej prevádzke nové digitálne röntgeny, ktoré pacientom prinesú rýchlejšie a menej zaťažujúce vyšetrenia a nemocniciam ušetria náklady na výrobu a archivovanie snímok. „Radiačná záťaž sa zníži približne o 30 percent. Vyšetrenie bude pritom rovnaké, rozdiel bude len vo výsledku. Pri starom analógovom röntgene lekári používali film, z ktorého vznikla klasická snímka. Nový digitálny prístroj vytvorí röntgenový obraz a zobrazí ho priamo na obrazovke,“ uviedla Barbora Zúbeková z odboru informácií Žilinského samosprávneho kraja, ktorý tieto nemocnice spravuje.

„Predpokladáme, že len na röntgenovom materiáli a na vyvolávacej chémii, ktorá sa používala pri analógových prístrojoch, ušetrí napríklad Liptovská nemocnica približne 12-tisíc eur ročne. Digitálny prenos zobrazenia navyše umožní konzultácie s viacerými odborníkmi a vytvorenie kópií podľa potreby,“ dodala riaditeľka odboru zdravotníctva krajskej samosprávy Anna Majbíková.

Röntgeny stáli 600-tisíc eur, Žilinský samosprávny kraj prispel (ŽSK) nemocniciam 376-tisíc. „Jeden digitálny röntgen stál 200-tisíc eur a na ich nákup sme využili online elektronickú aukciu, vďaka ktorej sme ušetrili finančné prostriedky,“ povedal žilinský župan Juraj Blanár. Kysuckej nemocnici v Čadci prispela krajská samospráva 86-tisíc eur, Hornooravskej nemocnici v Trstenej 120-tisíc eur a Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši 170-tisíc eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy