Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol

Počet Američanov, ktorí v minulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol o 4000. To je ďalší signál stabilného rastu ekonomiky. S odvolaním sa na americké ministerstvo práce o tom informovala agentúra Bloomberg.
Podľa ministerstva klesol počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni končiacom sa 3. januára 2015 na 294.000 z 298.000 v predchádzajúcom týždni. Výsledok je pokračovaním trendu nízkeho počtu žiadostí, aj keď analytici oslovení agentúrou Bloomberg očakávali ešte výraznejší pokles, až na 290.000.
Štvortýždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, nakoľko nepodlieha takým výkyvom ako týždňové údaje, klesol z 290.750 na 290.500. Za posledných 12 mesiacov zaznamenal 4-týždňový priemer žiadostí pokles o 16 %.
S rastom ekonomiky a vyššími výdavkami spotrebiteľov sa rozsah prepúšťania v podnikoch znižuje. „Firmy momentálne neprepúšťajú sezónnych zamestnancov v takej miere, ako to bežne býva,“ povedala Michelle Girardová, hlavná ekonómka pre USA v spoločnosti RBS Securities. Pri takomto trende možno očakávať, že časom budú musieť zamestnávatelia pristúpiť aj k zvyšovaniu miezd.

Súvisiace články

Aktuálne správy