Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v novembri vzrástli

Maloobchodné tržby v eurozóne v novembri vzrástli viac, ako ekonómovia očakávali. Presnejšie, sezónne upravené maloobchodné tržby v krajinách, ktoré zaviedli euro, sa v novembri oproti októbru zvýšili o 0,6 %, rovnako ako v októbri, a v celej Európskej únii (EÚ) vzrástli o 0,8 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý dnes na svojej internetovej stránke zverejnili európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.
Analytici pritom očakávali, že sa medzimesačné tempo rastu maloobchodného predaja v eurozóne v novembri spomalí na 0,2 %.
V medziročnom porovnaní maloobchodný predaj v novembri stúpol v euroregióne o 1,5 % a v EÚ o 2,6 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že novembrový odbyt potravín, nápojov a tabakových výrobkov v eurozóne stúpol medzimesačne o 0,5 % a v EÚ o 0,4 %. Predaj nepotravinárskych tovarov vrátane palív sa zvýšil v 18 krajinách, ktoré platili eurom o 1,4 % a v celej únii o 1,7 %.
V medziročnom porovnaní vzrástol predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov v novembri 2014 v eurozóne o 0,1 % a v EÚ o 0,7 %, zatiaľ čo dopyt po nepotravinárskych výrobkoch stúpol v menovej únii o 2,8 % a v celej 28-člennej EÚ o 4,3 %.
Spomedzi krajín, ktoré Eurostatu dodali údaje za november, maloobchodné tržby oproti októbru najviac vzrástli v Portugalsku (3 %), Poľsku (2,3 %) a Rumunsku a klesli len vo Fínsku (-2 %), Rakúsku (-0,5 %) a Belgicku (-0,2 %).
V medziročnom porovnaní sa novembrový maloobchodný predaj zvýšil najstrmšie v Luxembursku (10,9 %), Estónsku (9 %), Rumunsku (8,2 %) a v Británii (6,8 %) a klesol len vo Fínsku (-2,4 %) a Rakúsku (-2,3 %)
Slovensko Eurostatu údaje za november nedodalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy