Výrobné ceny v eurozóne aj v celej EÚ v novembri klesli

Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v novembri 2014 klesli. Dôvodom bolo výrazné zníženie cien energií. Informoval o tom dnes na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.
Podľa najnovších štatistík sa index výrobných cien (Industrial producer price index – IPPI) v eurozóne v novembri znížil medzimesačne o 0,3 % a v celej EÚ o 0,4 %.
V medziročnom porovnaní klesli výrobné ceny v 18 krajinách, ktoré zaviedli euro, v novembri o 1,6 % a v EÚ o 1,8 %.
Odborníci pozorne sledujú vývoj IPPI, lebo im signalizuje, ako sa bude vyvíjať v nasledujúcich mesiacoch inflácia, keďže pohyb výrobných cien sa neskôr odrazí v spotrebiteľských cenách.
Štatistiky tiež ukázali, že novembrové ceny v priemysle s vylúčením energetického sektora v eurozóne medzimesačne klesli o 0,2 % a v EÚ o 0,1 %. Ale ceny v energetike sa v krajinách so spoločnou menou v sledovanom období znížili o 0,7 % a v EÚ o 1,2 %.
Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za november, najstrmší medzimesačný pokles výrobných cien zaznamenali Grécko a Cyprus (zhodne o -1,4 %), Írsko (-1,3 %), Estónsko (-1,2 %), Španielsko, Litva a Holandsko (zhodne o -1,1 %). Iba na Slovensku sa ceny hotových výrobkov na výstupe z tovární v novembri medzimesačne zvýšili o 0,3 % a v Nemecku stagnovali.
Medziročne sa ceny produktov bez energetického sektora v novembri znížili v eurozóne aj v EÚ o 0,2 %. V samotnej energetike sa prepadli o 5 % v krajinách, ktoré platia eurom, a o 6,5 % v celej únii. Najprudšie pritom klesli ceny hotových výrobkov v Litve (-6,6 %), Holandsku (-4,5 %), Dánsku (-4,2 %), Belgicku (-3,9 %) a Británii (-3,8 %) a vzrástli len v Rumunsku (0,5 %) a Bulharsku (0,3 %). Na Slovensku sa znížili o 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy