Sorosova výzva: Ukrajina potrebuje 50 miliárd dolárov, aby sa zbavila Ruska

, Reuters;FT Foto: SITA

Miliardár a finančník George Soros vyzval Západ, aby zvýšili podporu pre Ukrajinu. Ako uviedla agentúra Reuters, finančný balík vo výške 50 miliárd dolárov by mal byť vnímaný ako záštita proti rastúcej agresivite Ruska.

Soros v eseji, ktorú tento týždeň zverejnil, navrhol konkrétnu podobu finančného plánu v celkovom rozsahu 50 mld. USD. V New York Review of Books Soros napísal, že Európa a Spojené štáty potrebujú zosúladiť sankcie uvalené na Rusko s cieľom podporiť takmer skrachovanú Ukrajinu, ktorej hrozí pád v dôsledku dlhov. Soros viní z neblahého stavu ruských separatistov. "Európa sa musí prebudiť a uvedomiť si, že ide o útok z Ruska," napísal hedžový magnát maďarského pôvodu. "Pomoc Ukrajine by sa mala považovať za obranné výdavky zo strany krajín Európskej únie."

Medzinárodný menový fond dal dohromady 17 miliárd dolárov pre ukrajinský program, ale dnes tvrdí, že je potrebných ďalších 15. Soros vyzval veriteľov, aby urýchlili radikálnu reformu na Ukrajine a vyslali tak jasný signál do Ruska."Ruské problémy a ukrajinský progres by prinútili prezidenta Vladimira Putina vzdať sa svojich pokusov o destabilizáciu Ukrajiny," uviedol Soros v eseji. Európski lídri však zatiaľ nie sú ochotní poskytnúť výraznejšiu pomoc bez preukázateľných reformných snáh Kyjeva.

Soros spomenul, že EÚ v minulosti pomohla zlepšiť platobnú schopnosť Maďarska a Rumunska, 47,5 miliardami dolárov. Mechanizmus finančnej stability, ktorý sa používa v Portugalsku a Írsku, si vyžiadal 15,8 miliardy dolárov. Tieto pomoci by sa teraz mohli rozrásť aj o Ukrajinu, aj keď nejde o člena EÚ, v podobe úpravy existujúcich predpisov.

Soros, ktorý sa preslávil aj vsádzaním proti libre v roku 1992, vidí možnosti financovania cez Európsku investičnú banku, Svetovú banku, Európsku banku pre obnovu a rozvoj a rozšírené programy MMF. V rozhovore poznamenal, že Ukrajina by mohla získať 4 miliardy dolárov na reštrukturalizáciu dlhu  prostredníctvom "dobrovoľnej výmeny na základe trhu". Krajina má len 10 miliárd dolárov tvrdej menovej rezervy, ale takmer 8 miliárd dolárov v dlhopisoch splatných v priebehu najbližších troch rokov. "Ďalším zdrojom financovania by malo byť vytvorenie dostatočne veľkého finančného balíka vo výške 50 miliárd dolárov alebo aj viac." Aj napriek potenciálnym problémom spojeným s postupom západných lídrov Soros jednoznačne deklaroval, že nie je pre uvoľnenie uvalených sankcií. Aj tie, ktorým vyprší platnosť v apríli, by bolo dobré predĺžiť.

Miliardár George Soros sa v rozhovore pre Financial Times vyjadril, že mocenská špička sa chová k Ukrajine len ako k ďalšej krajine, ktorá potrebuje finančnú pomoc bez toho, že by brali do úvahy fakt, že problémy na východných hraniciach EÚ predstavujú významné riziko pre ekonomiku starého kontinentu aj prežitie samotného bloku.

Soros nepovažuje za veľké prekvapenie prípadný ruský default, ďaleko väčšie starosti mu robí konečný vplyv na celú Európu. "Sankcie proti Rusku upevnili deflačné a recesné tlaky, ktoré hoci boli v Európe viditeľné, stali sa až teraz realitou," uviedol Soros pre FT s tým, že by prípadný ruský default predstavoval problémy predovšetkým pre európske banky s expozíciami na tamojšom trhu. Za znepokojujúce považuje tiež možné vystupňovanie nacionalistických nálad v Rusku, po ktorých by pravdepodobne nasledovali prípadné ťažkosti hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy