Objednávky na priemyselné výrobky z Nemecka v októbri strmo vzrástli

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v októbri vzrástli viac, ako ekonómovia očakávali. To je dobrá správa, signalizuje totiž, že najväčšia ekonomika eurozóny, ktorá sa v 3. kvartáli iba tesne vyhla recesii, pokračuje v zotavovaní, aj keď je jej rast len mierny. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Z údajov ministerstva hospodárstva vyplýva, že nemecké podniky po úprave o sezónne vplyvy zaznamenali v októbri nárast objednávok o 2,5 % v porovnaní so septembrom, keď sa dopyt po ich výrobkoch medzimesačne zvýšil o 1,1 %. Analytici pritom odhadovali, že tempo rastu objednávok na nemecké produkty v októbri klesne na 0,5 %.
Štatistiky tiež odhalili, že motorom októbrových objednávok bol najmä domáci dopyt, ktorý medzimesačne vyskočil o 5,3 %, zatiaľ čo zahraničné objednávky stúpli len o 0,6 %. Z toho objednávky na kapitálové produkty v októbri vzrástli o 3 %, dopyt po polotovaroch sa zvýšil o 2,5 %, ale objednávky na spotrebiteľské výrobky klesli 0,1 %.
Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa za tri mesiace od júla do konca septembra 2014 v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom reálne zvýšil o 0,1 %. Nemecká ekonomika sa tak tesne vyhla recesii, keďže v 2. kvartáli jej výkon klesol o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy