Stovky miliónov eur: J&T podpisuje zásadnú zmluvu v Číne

, parlamentnilisty Foto: SITA

Spoločnosť CEFC China Energy, ktorá je najväčšou spoločnosťou v Šanghaji a piatou najväčšou súkromnou firmou v celej Číne, sa chystá podpísať nákup významného podielu v českej spoločnosti J&T Finance Group. Ako infomujú parlamentni listy, prihliadať tomu majú v Pekingu prezidenti oboch krajín.

Číňania by v českej spoločnosti mali získať tridsaťpercentný podiel za cenu asi 690 miliónov eur. Akvizícia má byť prvým krokom k rozsiahlej spolupráci oboch firiem. A to nielen na českom trhu, na ktorý sa J&T doteraz zameriavala, ale aj v ostatných stredoeurópskych krajinách a tiež v Číne, sídle partnerskej CEFC. Spolupráca sa má zamerať nielen na finančné služby a bankovníctvo, ale aj na energetiku, strojárstvo, prípadne ďalšie odvetvia ekonomiky.

Ide o jednu z najväčších investícií v celom stredoeurópskom regióne. Spoločnosti J&T akvizícia otvára čínsky trh a pre jej projekty to môže byť doteraz nemysliteľný impulz. "Uzavretie strategického partnerstva je prvým krokom našej spolupráce, ktorá môže vyústiť až do minoritného kapitálového prepojenia oboch subjektov," vysvetlil Tkáč. Spomínaných 690 miliónov eur Patrik Tkáč ale nepotvrdil.
"Vzhľadom k náročnosti celého procesu, ktorý podlieha mnohým regulačným podmienkam a schvaľovaním nielen v Číne, ale aj u všetkých regulátorov v krajinách, kde J&T pôsobí, je predčasné hovoriť o výške kapitálového vstupu alebo podielu," uviedol Tkáč v tlačovom vyhlásení.

Kvôli podpisu mal v nedeľu do Číny odletieť Dušan Palcr, podpredseda predstavenstva a akcionár J&T. Parlamentným listom informáciu potvrdil člen delegácie prezidenta Miloša Zemana, ktorý je práve na štátnej návšteve Číny. Podľa informácií zmluva už bola schválená čínskym ministerstvom zahraničia a tiež českou ambasádou v Pekingu.

Pôvodne slovenskú investičnú skupinu založili v roku 1995 Ivan Jakubovič a Patrik Tkáč. Zameriava sa na finančné služby, bankovníctvo a projektové financovanie. Doteraz pôsobila predovšetkým v ČR a na Slovensku, obmedzene aj v Rusku a v Karibiku. Najznámejšia je vďaka svojmu pôsobeniu v Energetickom a priemyselnom holdingu, ktorý založila. Spoločnosť zároveň vlastní napríklad futbalovú Spartu.

Súvisiace články

Aktuálne správy