Cyprus by mohol ukončiť kontrolu kapitálu

Vyhlásil to v nedeľu cyperský minister financií Harris Georgiades. Záťažové testy bánk podľa jeho slov ukázali, že do bankového sektora v krajine sa vracia stabilita

Výsledky záťažových testov v EÚ ukázali, že do cyperského bankového sektora sa vracia stabilita. To by mohlo znamenať úplné ukončenie kontroly kapitálu v krajine. Vyhlásil to v nedeľu cyperský minister financií Harris Georgiades. „Nebude to zajtra, ale mali by sme však čoskoro začať s procesom ukončenia posledných reštrikcií,“ povedal Georgiades.

Cyprus od medzinárodných veriteľov čerpá pomoc v hodnote 10 mld. eur. Podľa Georgiadesa záťažové testy ukázali, že rezerva vo výške jednej miliardy eur v rámci tejto pomoci výrazne zníži dlh krajiny na úroveň 103 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2015. Cyperskí veritelia odhadovali dlh krajiny v tomto období na 126 % HDP.

Na podmienkach úverového programu sa dohodla vláda v Nikózii s medzinárodnými veriteľmi v marci minulého roku. Dohoda, ktorej súčasťou boli nútené konfiškácie nepoistených vkladov v dvoch najväčších cyperských bankách, zasiahla najmä finančný sektor ostrovnej krajiny. Vláda v čase schválenia programu zaviedla kontrolu kapitálu, väčšinu mimoriadnych opatrení však medzičasom zrušila.

Súvisiace články

Aktuálne správy