Búrka na trhoch: Boháči prišli o miliardy dolárov

, E15 Foto: SITA;photl

Prudký prepad búrz pripravil v októbri investorov o 3,3 bilióna dolárov. Vo veľkom predávali akcie z obáv zo spomalenia globálnej ekonomiky. Turbulencie výrazne dopadli aj na dolárových miliardárov. Ukázali tak, ako sú závislí na prudkých trhových výkyvoch.

V mnohých prípadoch sa imanie boháčov znížilo o miliardy dolárov. Medzi porazenými je podľa CNBC aj šéf Continental Resources Harold Hamm. Akcie Continental Resources sa počas minulého týždňa prepadli o tretinu po tom, čo v septembri dosiahli rekord. Hammov majetok sa znížil o 3,5 miliardy dolárov na 16 miliárd.

Nedarilo sa ani zakladateľovi čínskeho internetového kolosu Alibaba. Jack Ma sa medzi miliardárov zaradil počas nedávneho vstupu Alibaba na americkú burzu. Po októbrových prepadoch bol minulý týždeň o dve miliardy chudobnejší. Vstup Alibaba na burzu ako by označoval vrchol investičnej horúčky na amerických burzách.

Divokú jazdu zažíva aj zakladateľ firmy GoPro Nick Woodman. Firma, ktorá vyrába kamery pre adrenalínové športy, zvýšila v minulých mesiacoch svoju hodnotu trojnásobne, keď akcie vyleteli na takmer sto dolárov. Woodmanov majetok sa zvýšil na 4,8 miliardy dolárov, v októbri sa však scvrkol na zhruba tri miliardy dolárov.

Doslova akciový masaker zažívajú investori, ktorých zlákali akcie americkej filmovej požičovne Netflix. Po výsledkoch, ktoré zaostali za očakávaniami trhov, sa minulý štvrtok akcie spoločnosti prepadli o takmer dvadsaťdva percent. Šéf firmy Reed Hastings tak stratil status dolárového miliardára. Jeho majetok sa znížil z 1,2 miliardy dolárov tesne pod hranicu jednej miliardy. Treba však podotknúť, že Hastings je na turbulencie zvyknutý. V roku 2011 sa totiž hodnota jeho podielu v Netflix brutálne prepadla o 75 percent na 217 miliónov dolárov. Od tej doby však firma zažila úspešný reštart a akcie leteli prudko hore.

Kvôli pádu Netflix stratil aj legendárny investor Carl Icahn cez sto miliónov dolárov. Môže však zostať pokojný, väčšinu akcií pred časom predal s obrovským profitom. Predajom na konci minulého roka získal 800 miliónov dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy