Taliansko nemá obavy, že EK zablokuje jeho rozpočtové plány

Talianska vláda minulý mesiac v rámci návrhu programu rozpočtovej stability posunula ciel vyrovnania štátneho rozpočtu o jeden rok na rok 2017

Talianska vláda nemá obavy, že Európska komisia (EK) zamietne jej budúcoročný rozpočtový plán, v ktorom navrhuje posunúť cieľ dosiahnutia vyrovnaného štátneho rozpočtu o jeden rok na rok 2017. Uviedol to v piatok vedúci úradu talianskej vlády Graziano Delrio, ktorý patrí medzi najbližších spojencov talianskeho premiéra Mattea Renziho. Plánované spomalenie tempa ozdravovania verejných financií je vzhľadom na zhoršené podmienky v ekonomike opodstatnené a vláda nemá obavy, že komisia bude žiadať úpravu rozpočtového plánu, povedal Delrio. Podľa neho sa Taliansko naďalej hlási k cieľu stlačiť v budúcom roku rozpočtový deficit pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktorú členským štátom eurozóny stanovujú rozpočtové pravidlá EÚ.

Talianska vláda minulý mesiac v rámci návrhu programu rozpočtovej stability, ktorý predkladajú členské štáty Európskej komisii, posunula cieľ vyrovnania štátneho rozpočtu o jeden rok na rok 2017. Podľa vlaňajšieho plánu mala krajina vyrovnať verejné financie už v budúcom roku, v apríli však cieľ revidovala a posunula ho na rok 2016. Konečnú verziu programu stability musí vláda predložiť Bruselu do polovice tohto mesiaca. Zdroje blízke EK pre agentúru Reuters tento týždeň uviedli, že v súčasnej podobe komisia pravdepodobne plán neschváli.

Súvisiace články

Aktuálne správy