Teplári chcú do radiátorov dodávať chlad

Teplári si dodávanie chladu prostredníctvom systému centrálneho zásobovania teplom už vyskúšali vo Zvolene.

Teplárenské spoločnosti by chceli slovenským spotrebiteľom dodávať nielen teplo, ale už aj chlad. Teplári by tak v zime do radiátorov dodávali teplú vodu a cez leto studenú. "Klimatické zmeny, ktoré v posledných rokoch pozorujeme aj na Slovensku, nútia ľudí zaoberať sa otázkou chladenia svojich domácností stále častejšie. Technológie napredujú míľovými krokmi, a preto možno už o pár rokov budeme chladiť pomocou našich radiátorov,“ uviedol predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný.

Teplári si dodávanie chladu prostredníctvom systému centrálneho zásobovania teplom (CZT) vyskúšali vo Zvolene. Studená voda, ktorá tam ochladzuje kancelárie v administratívnej budove miestneho dodávateľa tepla, však zatiaľ nekoluje v radiátoroch, ale v kapilárnych rohožiach umiestnených na stropoch. "Aj keď je tento spôsob chladenie trocha odlišný od riešenia, ktoré by malo v budúcnosti chladiť naše domácnosti, pracuje na rovnakom princípe centrálneho zásobovania teplom v kombinácii s efektívnym zariadením. Preto možno konštatovať, že prvý krok už zvládnutý bol,“ dodal Obšivaný. Plošný rozbeh chladenia cez systémy CZT si však podľa neho vyžiada ešte ďalší vývoj technológií, ako aj nastavenie samotného systému dodávky. Slovenskí technici musia ešte napríklad vyriešiť problém kondenzácie studenej vody na radiátoroch.

Výrobcovia tepla sľubujú, že dodávky chladu do našich domácností bude mať pozitívny vplyv na koncové ceny tepla. "Výroba chladu by znižovala fixné náklady na teplo. Navyše chladenie využívajúce systémy CZT by mohlo byť ekologickejšie, aj ekonomickejšie ako klasické chladenie,“ konštatoval Obšivaný.

Súvisiace články

Aktuálne správy