Ultimátum vypršalo: Gazprom obmedzuje dodávky plynu na Ukrajinu

, ČTK Foto: SITA

Ruský plynárenský gigant Gazprom obmedzuje dodávky plynu na Ukrajinu, ktorá nezaplatila dlh. Gazprom začal obmedzovať dodávky ihneď po tom, čo dnes ráno v 8 hodín vypršalo ultimátum pre zaplatenie dlžných súm Kyjevom. S odvolaním sa na zdroj vo vnútri Gazpromu o tom dnes informovala agentúra Reuters. Gazprom požaduje od Ukrajiny, aby odteraz platila za dodávky dopredu.

Gazprom ubezpečil, že dohodnuté objemy plynu potečú ďalej k európskym odberateľom cez Ukrajinu, ktorá má podľa neho za povinnosť dodávky neprerušovať. Zároveň ale podľa agentúry AFP varoval Brusel, že komplikácie nastať môžu. Predchádzajúce spory medzi Ruskom a Ukrajinou pred piatimi a ôsmimi rokmi pritom viedli k obmedzeniu dodávok na západ Európy.

Kyjev dlhuje za predchádzajúce dodávky tejto energetickej suroviny niekoľko miliárd dolárov a podľa Gazpromu neuhradil platby ani za júnové dodávky. Ruský plynárenský štátny monopol sa preto vraj obrátil na arbitrážny súd v Štokholme, aby na Ukrajine vymohol celkovú dlžnú čiastku vo výške 4,5 mld USD.

"Dnes od 10:00 moskovského času previedol Gazprom Naftogaz, v súlade s existujúcou zmluvou, do (režimu) zálohových platieb za dodávky plynu. Odo dneška bude ukrajinská spoločnosť dostávať iba ruský plyn, za ktorý už zaplatila," uviedol Gazprom vo svojom vyhlásení. Reuters okrem toho citoval nemenovaný zdroj v Gazpromu, ktorý uviedol, že "objem plynu na Ukrajinu bol od 8:00 SELČ obmedzený, ako bolo dohodnuté".

Ukrajina do 8:00 SELČ neuhradila časť dlhu vo výške 1,95 miliardy dolárov, pretože podmieňuje jeho splatenia znížením ceny za ruskej exportné dodávky. Moskva ponúka čiastku 385 dolárov za tisíc kubických metrov plynu, Kyjev žiada väčšiu zľavu.

Podľa dnešného vyhlásenia Európskej komisie bol Kyjev ochotný v posledných rozhovoroch do noci na dnešok pristúpiť ku kompromisu, že zaplatí Moskve miliardu dolárov a ďalšiu miliardu v šiestich splátkach do konca roka. Rusko s tým ale nesúhlasilo. Eurokomisár Günther Oettinger, ktorý sa nočného nedeľného rokovania zúčastnil ako prostredník, prišiel s plánom, že by Kyjev platil za plyn požadovaných 385 dolárov len v zimnom období, zatiaľ čo v letnej sezóne od apríla do septembra by to bolo zhruba 300 dolárov.

Ruský prezident Putin však vyhlásil, že nevidí žiadny dôvod, prečo by mala Ukrajina získať väčšiu zľavu za importovaný plyn. Strategická surovina sa stala kľúčovým nástrojom v geopolitickom boji o vplyv na Ukrajine. Ruská strana viac ako zdvojnásobila cenu, ktorú musí Ukrajina za plyn platiť po tom, čo bol zosadený bývalý proruský prezident Viktor Janukovič.

Súvisiace články

Aktuálne správy