Holandskí poslanci chcú stopnúť návrh EÚ na reguláciu dôchodkových systémov

Holandská vláda by mala ukázať "žltú kartu" bruselským plánom na reguláciu dôchodkových systémov členských krajín eurozóny.

Holandská vláda by mala ukázať „žltú kartu“ bruselským plánom na reguláciu dôchodkových systémov členských krajín eurozóny. Žiadajú to kresťanskodemokratickí poslanci v holandskom parlamente, uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.
Poslanci zo strany Kresťansko-demokratická výzva (CDA) upozornili, že Európska komisia (EK) pripravuje návrh na prebratie dohľadu nad dôchodkovými systémami v krajinách eurozóny, pričom národné parlamenty týchto krajín majú termín už iba do konca mája, aby zaslali svoje pripomienky k plánom exekutívy EÚ.
Poslanec CDA Pieter Omtzigt sa postavil na čelo poslaneckej iniciatívy, ktorá chce v parlamente zozbierať dostatočnú podporu poslaneckých hlasov, aby zákonodarcovia zabránili predmetnej iniciatíve z Bruselu.
Omtzigt v rozhovore pre denník Telegraaf zdôraznil, že holandský dôchodkový systém by mal zostať domácou záležitosťou. Najmä preto, že tento systém funguje ako sieť sociálneho zabezpečenia. Okrem toho holandské dôchodkové fondy vybudovali takzvané vyrovnávacie kapacity, ktoré by podľa holandských politikov nemali byť odovzdané pod správu Bruselu.
Omtzigt upozornil, že plány Európskej komisie (EK) súvisiace s touto záležitosťou zahŕňajú aj osobitné predpisy, ktorú sú obsiahnuté vo vyše 100-stranovom dokumente. Podľa jeho slov iniciatívu z Bruselu treba stopnúť aj preto, lebo EK bude mať v neskoršej fáze možnosť zaviesť dodatočné regulačné predpisy, na ktoré už vlády členských krajín nebudú mať žiaden vplyv.

Súvisiace články

Aktuálne správy