Slobodní a bez partnera: Ako z jedného príjmu ušetriť a ešte sa aj zabezpečiť?

, novinky;Financial Times Alphaville Foto: photl;SITA

Či už ste sa rozhodli pre stav single dobrovoľne, alebo vás k tomu dohnali okolnosti, oproti párom či rodinám ste v istej nevýhode. Máte totiž len o niečo nižšie náklady ako viacčlenné domácnosti a váš životný štandard závisí čisto len na vašom príjme. Prejdite si zoznam vecí, na ktorých dokážete ušetriť.

Prvým krokom, ako znížiť náklady, je zaobstarať si čo najmenší byt. Ak ste napríklad zdedili trojizbový byt a žijete v ňom sám/sama, zbytočne veľa platíte za jeho vykurovanie a údržbu. Aj poistné za takýto byt a vyššia daň z nehnuteľnosti môžu naštrbiť rozpočet. Presťahovaním sa do menšieho môžete ušetriť stovky eur mesačne.

Ďalšou nezanedbateľnou položkou sú výdavky za energie. Najviac peňazí zhltnú staré spotrebiče s veľkou spotrebou, ktoré sú neustále v prevádzke. Váš prvý pohľad by teda mal smerovať k chladničke. Pozrite sa, ako je naplnená a či nie je pre vás zbytočne veľká. Zatiaľ čo štvorčlenná rodina potrebuje chladničku s objemom 250 až 300 litrov, jednému človeku postačí objem 80 až 100 litrov. Prezrite si aj jej energetický štítok. Ideálne je ak má uvedenú triedu A + + alebo A + + +. Pri starších chladničkách pamätajte na pravidelné odmrazovanie, námraza výrazne zvyšuje spotrebu energie. Pozrite sa preto, či váš vybraný spotrebič disponuje funkciou "No – Frost", aby ste odmrazovaním vôbec nemuseli zaoberať.

Ušetriť môžete aj počas prania. Kým rodina s deťmi potrebuje práčku s objemom päť až sedem kilogramov, vám úplne postačí na tri až 3,5 kilogramu. Hoci obe stoja zhruba rovnako, tá menšia má oveľa nižšiu spotrebu energie počas prania. Tiež pri výbere umývačky riadu siahnite po tej menšej, so šírkou 45 centimetrov, a aj tu si ustrážte spotrebu.

Veľkú časť nákladov singles "zhltne" jedlo. Títo ľudia sa totiž často stravujú v reštauráciách, hoci týka sa to predovšetkým mužov, ktorí nevaria vôbec. Skúste si jeden, či dva mesiace viesť presné záznamy o tom, koľko a za čo míňate. Možno budete prekvapení, akú veľkú sumu prejete na obedoch, poprepíjate na káve, necháte v automate z ktorého si každé popoludnie dožičíte čokoládovú tyčinku, alebo koľko vás stoja obľúbené hranolčeky vo fast foode.

Domácim varením dokážete celkom pekne ušetriť, hlavne ak si do práce budete nosiť vlastné obedy. Ak vás nebaví variť pre jedného, môžete toho navariť viac a zvyšnú porciu zamraziť a zjesť ju napríklad až o týždeň. Riešením je aj kuchárska kniha pre singles a príprava jedál podľa nej.

Tomu, kto žije sám, sa veľmi ani neoplatí kupovať si vlastné auto. Na výlet, nákupy, či návštevy sa dá vyraziť aj na aute, ktoré zdieľate. Princíp spočíva v tom, že jazdíte autom len vtedy, kedy ho skutočne potrebujete. A keď ho nepotrebujete, jazdí s ním niekto iný. Šetríte tak náklady, pretože nemusíte platiť obstarávaciu cenu vozidla, poistenie, opravy, a zároveň aj životné prostredie. Zvyčajne platíte len paušálny poplatok a k tomu potom sumu podľa najazdených kilometrov, ktorá sa hýbe okolo 20 centov za kilometer. Ak sa vám zdieľanie nepozdáva, alebo nemáte vodičský preukaz, môžete cestovať aj ako spolujazdec. Existujú špeciálne weby, na ktorých si dokážete vyhľadať, kto jazdí vaším smerom, alebo si zadať dopyt na jazdu konkrétnym smerom. O náklady sa podelíte a ešte sa môžete zoznámiť so zaujímavými ľuďmi.

Aj ľudia, ktorí žijú sami, by mali myslieť na ochranu svojej osoby a dohodnúť si poistenie. Ale aké je pre nich najvhodnejšie? Životné, alebo úrazové? Samotné úrazové poistenie nepredstavuje komplexnú ochranu pre singles, rovnako ako ju nepredstavuje pre živiteľa rodiny. Singles sa spoliehajú len sami na seba, sú ohrození rizikom choroby, ktorú rieši jedine životné poistenie. Pre singles je zbytočné riziko smrti z akejkoľvek príčiny pri životnom poistení, rovnako ale aj riziko smrti z dôvodu úrazu pri úrazovom poistení.

Tí, ktorí žijú bez partnera, by tiež nemali zabúdať na finančnú rezervu, ktorá ich ochráni, v prípade náhleho výpadku príjmu, napríklad v dôsledku straty zamestnania. Preto majte vždy po ruke finančné úspory minimálne v takej výške, ktorá pokryje vaše výdavky aspoň po dobu šiestich mesiacov.

I keď sa už väčšina zoznamiek odohráva vo virtuálnom svete, predovšetkým pre slobodných pánov prináša Deutsche Bank prehľad miest, kde prípadné rande vyjde sakramentsky draho a kde celkom lacno. Samozrejme aj v tomto smere je najdrahší Londýn, naopak za pár drobných rande vybavíte v indických mestách.

Nemecká finančná inštitúcia si za základ zvolila mesto New York, s ktorým následne porovnáva cenové hladiny iných miest, čo sa randenia týka. Analytici Deutsche Bank sem zaradili nasledujúce položky: jedna cesta taxíkom, jedno posedenie v „mekáči“ čo zahŕňa burger a nealkoholický nápoj, dva lístky do kina a zopár vypitých pív. Pýtate sa kde je romantika? Dávnejšie sa do zoznamu dostala aj kytica ruží, ale tento rok ju radšej vynechali, lebo priveľmi skresľovala výsledné porovnanie. Aj výrobky McDonald's sa dostali do zoznamu len preto, lebo uľahčujú medzinárodné porovnanie.

Najviac za spomenutý tovar či služby zaplatíte v Londýne, kde sa ceny oproti základu pohybovali o 30 percent vyššie (121 USD). Druhé najdrahšie mesto podľa porovnania je Wellington na Novom Zélande. Ak máte hlboko do vrecka, vyhnite sa aj Edinburghu, Berlínu, Sydney a Parížu.

Najlacnejšie vás vyjde rande v indických mestách ako Bangalore, Naí Dillí a Bombaj. Tu dokážete balíček už spomenutých služieb získať za 26-23 dolárov. Zaujímavosťou je, že v Honkongu, ktorý je už tradične považovaný za drahý, dosiahol 65 percent cenovej hladiny New Yorku .

 

Súvisiace články

Aktuálne správy