História sa opakuje: Päť lekcií pre investorov z býčieho trhu

, WSJ Foto:SITA

Spomínate si, ako ste sa cítili 9. marca 2009? Zdá sa, že si nedokážete spomenúť. Niet divu, väčšina investorov už dávno zabudla, čo sa vtedy dialo. Lenže prepad na trhoch skutočne bol a investori by nemali na staré lekcie zabúdať. Predovšetkým dnes, keď sú akcie vysoko, je potrebné zvážiť, čo nás býčí trh v posledných rokoch naučil.

1. Buďte skeptickí k radám expertov
Nové a často aj protichodné odhady na vás z médií útočia každý deň. Berte ich s veľkou rezervou. Nakoniec súčasné ceny reflektujú názory predajcov i kupujúcich. Kde niekto nakupuje, musí niekto aj predávať. Ak sa rozhodnete podľa rád expertov konať, robte vždy len malé kroky. Rozumná rada v marci 2009 bola síce pod vplyvom paniky vsádzať na dlhopisy, ale nechať si aj časť portfólia v akciách. Oplatilo sa, pretože akcie sa v tej dobe odrazili od dna. Je dobré tiež pamätať na to, že expert, ktorý sa v minulosti trafil do čierneho, nemusí byť úspešný znova. "Keď si vyberáte, komu budete veriť, nech je to ten, kto si je vedomý toho, že sú jeho predpovede neisté a kto je ochotný zmeniť názor," hovorí Philip Tetlock, profesor manažmentu na University of Pennsylvania.

2. Spomeňte si, ako ste sa cítili počas trhových prepadov
"Prvé pravidlo je, že nesmiete klamať sami seba. Vy ste tá najľahšia korisť, keď sa snažíte niekoho oklamať," povedal nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Richard Feynman. Investori pritom presne toto robia. Potom, čo vlani akcie zdraželi o 32 %, sa rad investorov sťažuje, prečo ich osobný účet zhodnotil len o 20 %. "Niektorí klienti sa pýtajú, prečo neinvestujú agresívnejšie, pritom sami počas krízy trvali na tom, aby bolo ich portfólio konzervatívne," hovorí Daniel Roe, finančný poradca zo spoločnosti Budros, Ruhlin & Roe. Správne položená otázka by teda mala znieť inak. "Nahováram si, že moje straty boleli menej než v skutočnosti? Beriem na seba opäť riziká, ktoré som už v minulosti oľutoval? Mám dostatočne silnú vôľu na to, aby som počas prepadov nepredával?" Pozrite sa do záznamov, ako ste sa správali v rokoch 2008 a 2009. Ak ste vydržali v pozíciách, alebo ste dokonca prikupovali, môžete ďalej nakupovať. Pokiaľ ste ale predávali, je veľká šanca, že to urobíte znova. V tom prípade využite príležitosti a znížte riziko tým, že niektoré svoje pozície uzavriete.

3. Skúste obmedziť riskovanie
Každý investor by mal vlastniť nejaké akcie. Dlhodobo akcie prekonávajú dlhopisy a zlepšujú výnos portfólia. Investori, ktorí sa akcií zbavili v posledných rokoch, o túto výhodu prišli. Namiesto toho, aby investor presúvali prostriedky do akcií, mal by držať v akciách určité percento portfólia konštantne v dobrých i zlých časoch.

4. Dajte si pozor na zaužívané pojmy
Investor, ktorý počuje pojem "býčí trh", sa môže rozhodnúť rýchlo naskočiť do rozbehnutého vlaku. Na druhej strane investor, ktorý počuje, že býčí trh trvá už 5 rokov, môže začať panikáriť, že príde prepad. Ani jedno nie je správne. Definícia pojmu býčí trh je voliteľná. Najčastejšie sa používa pravidlo, že o býčí trh ide v prípade, ak akcie zdražejú o 20 % oproti svojmu dnu. Medvedí trh potom je, keď oproti  vrcholu o 20 % spadnú. Aj toto pravidlo je však zavádzajúce. Napríklad v októbri 2011 prešiel index S&P 500 prepadom o 21 %, vzápätí však opäť vyrástol a stále hovoríme o 5 ročnom býčom trhu. Investori by sa radšej mali sústrediť na valuáciu akcií. Býčí a medvedí trh sú len „ľúbivé“ pojmy.

5. Pochybujte o minulej výkonnosti
Jedna z najčastejšie opakovaných investičných poučiek znie: "Minulá výkonnosť nezaručuje budúce výsledky." V skutočnosti je to aj zlý ukazovateľ minulých výsledkov. Fondy totiž často ukazujú klientom výkonnosť za posledných 5 rokov. To je ošemetné obzvlášť v súčasnosti, pretože oných 5 rokov sa začína v marci 2009, teda v čase, keď sa akcie začali zotavovať z prepadu. Keby ste sa na rovnakú päťročnú výkonnosť spätne pozreli koncom roka 2013, alebo dokonca v marci 2009, bol by výsledok oveľa horší. Vždy si teda dajte pozor, aké obdobie fondy, ktoré vás lákajú k výhodným investíciám, sledujú.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy