Agentúra S&P potvrdila rating Grécka na úrovni B-

Agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) potvrdila úverovú známku Grécka. Ekonomika krajiny sa postupne vyvažuje, keď sa zvyšuje vývoz služieb a rozpočet prešiel výraznou konsolidáciou.

Agentúra Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) potvrdila úverovú známku Grécka. Ekonomika krajiny sa postupne vyvažuje, keď sa zvyšuje vývoz služieb a rozpočet prešiel výraznou konsolidáciou. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
S&P ponechala rating dlhodobých záväzkov Grécka v domácej mene na úrovni B-. To znamená, že úverová známka krajiny zostáva šesť stupňov pod investičným pásmom. Podľa agentúry zostáva grécky verejný dlh vysoký aj napriek zlepšenému hospodáreniu vlády. S&P očakáva, že grécka ekonomika sa bude postupne oživovať v rokoch 2014 až 2017.
Opatrenia, ktoré prijala grécka vláda, viedli podľa agentúry k fiškálnej konsolidácii a zlepšeniu externej pozície. Externé riziká však pretrvávajú vzhľadom na vysokú externú zadlženosť, slabú ekonomiku a obmedzenú monetárnu flexibilitu.
S&P ocenila rozsiahlu fiškálnu konsolidáciu Grécka. Predpovedá, že primárny rozpočtový prebytok vzrastie do roku 2017 na 2 % hrubého domáceho produktu (HDP), ak sa ekonomika oživí v súlade s predpokladmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy