Buffett poradil svojej žene, čo s peniazmi po jeho smrti

, FT Foto:SITA

Warren Buffett poradil svojej žene, aby po jeho smrti investovala zdedené peniaze z 90 % do fondu, ktorý zodpovedá zloženiu indexu S&P 500. Zvyšných 10 % potom má dať do krátkodobých vládnych dlhopisov. S informáciami, ktoré priniesol Financial Times, bude asi veľa analytikov súhlasiť.

Buffet dokazuje, že je možné sústavne zarábať viac, než aká je návratnosť celého trhu. Jeho úspech ale dokáže skopírovať len hŕstka investorov. Buffett poskytol jednoduché investičné rady na začiatku tohto mesiaca v 49. ročnej správe spoločnosti Berkshire Hathaway. Rad štúdií ale ukazuje, že len veľmi málo aktívnych investorov dosiahne lepšie výsledky ako index akciového trhu. Vybrať tie, ktorým sa to podarí, je potom veľmi zložité. Buffett však ukázal, že to v ľudských silách je.

Dolár investovaný do Berkshire Hathaway v roku 1965 by do dnešného dňa vyniesol 6 000 dolárov. Keby bol investovaný do indexu S&P 500, bolo by to len asi 100 dolárov. Cynici tvrdia, že Buffett predstavuje absolútnu výnimku a pre ostatných investorov je zložité replikovať jeho stratégiu. Tá sa sústreďuje na nákup firiem a vytvárania konglomerátov. Ale možno úzka skupina správcov aktív je schopná dosiahnuť podobné výsledky. Často ide práve o následníkov Buffetta. Spoločnosti ako Lindsell Train, Fundsmith, Unicorn Asset Management a Smead Capital Management vykazujú pozoruhodné výsledky. Majú pritom veľa spoločného, pretože žiadna z nich nespravuje viac ako dve miliardy libier a všetky uprednostňujú dlhodobé investície a malý obrat aktív v dosť koncentrovaných portfóliách. Tie sa väčšinou skladajú z akcií s nízkou valuáciou (ohodnotením).

"Nájsť veľmi dobrú spoločnosť, zainvestovať do nej keď je podhodnotená, a potom ju už nepredať," opisuje prístup svojej spoločnosti Nick Train z Lindsell Train Investment Management. Investor sa dokonca domnieva, že "výborné spoločnosti sú podhodnotené väčšinu času". Portfólia Lindsell Train Investment Management sa zvyčajne zameriavajú na 20 – 35 akcií a majú vyšší dividendový výnos ako celý trh.

Zakladateľ spoločnosti Fundsmith Terry Smith kritizuje fungovanie investičných fondov, ktoré podľa neho vyberajú nezmyselné poplatky, sú príliš diverzifikované a majú až moc vysoký obchodný obrat. Akciový fond tejto spoločnosti mal v posledných 6 mesiacoch obrat len 0,18 %, čím v podstate eliminoval tradingové náklady a spready medzi nákupnými a predajnými cenami. Smith hovorí, že keby Isaac Newton, ktorý vraj stratil svoj majetok počas bubliny v roku 1720, odvodil štvrtý pohybový zákon, znel by nasledovne: "čím vyšší obrat, tým nižšia návratnosť."

"Kľúčové sú pre nás valuácie, chceme kupovať v bode maximálneho pesimizmu. Podniky potom vlastníme dlhé roky a musia to byť veľmi kvalitné firmy. Celé to je veľmi buffettovské," uvádza k svojej investičnej stratégii William Smead, ktorý stojí v čele Smead Capital Management. Obrat v jeho hodnotovom fonde dosiahol v posledných troch rokoch 13,2 %, u porovnateľných fondov to pritom bolo 62 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy