Globálny dopyt po rope sa tento rok zvýši viac, ako sa pôvodne čakalo

Globálny dopyt po rope sa tento rok zvýši viac, ako sa pôvodne čakalo. Uviedla to dnes Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá zároveň revidovala svoju prognózu smerom nahor, už druhýkrát v tomto roku. Odôvodnila to zrýchľovaním americkej aj európskej ekonomiky, informovala agentúra Reuters.
Podľa najnovšej prognózy, ktorú OPEC aktualizuje každý mesiac, sa globálny dopyt po rope v roku 2014 zvýši o 1,14 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. To je o 50.000 barelov viac ako ropný kartel predpovedal v predchádzajúcom odhade. Organizácia zároveň očakáva, že aj dopyt po rope z produkcie jej členských štátov sa v tomto roku zvýši.
Rozhodnutie OPEC kontrastuje s postupom amerického úradu pre energetiku, ktorý tento týždeň naopak znížil odhad rastu dopytu po rope v roku 2014, a to o 40.000 barelov na 1,22 milióna barelov denne. Ale čo sa týka čísiel, americká prognóza je stále vyššia ako odhad ropného kartelu.
OPEC svoju revíziu smerom nahor odôvodnil signálmi o solídnom dopyte po rope v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom komodity, a stabilizáciou spotreby ropy v Európe. Dopyt po čiernom zlate na starom kontinente v predchádzajúcich rokoch klesal v dôsledku krízy, ale tá sa už skončila a európska ekonomika ožíva.
Na druhej strane, kartel si všíma aj hrozbu spomalenia transformujúcich sa ekonomík, pričom Čína je druhým najväčším svetovým konzumentom ropy.
OPEC dnes zároveň zverejnil údaje o vývoji produkcie v jeho členských štátoch, ktoré ukázali, že kartel vo februári zvýšil ťažbu ropy na 30,12 milióna barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy