Rast hospodárstva Británie sa mierne zrýchlil

Podľa britského Národného inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum hrubý domáci produkt krajiny sa za december až február zväčšil o 0,8 %.

Rast britskej ekonomiky sa v období decembra až februára mierne zrýchlil a hospodárstvo krajiny smeruje k tomu, že v tomto roku sa dostane na úroveň spred recesie. Uviedol to britský Národný inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum (NIESR), podľa ktorého hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za tri mesiace do konca februára pravdepodobne posilnil o 0,8 %. Za obdobie novembra až januára podľa inštitútu ekonomika Veľkej Británie vzrástla o 0,7 %. To znamená, že britská ekonomika je teraz iba o necelé 1 % pod svojim predkrízovým vrcholom, na ktorom bola v januári 2008, uviedol NIESR.

Najnovšia prognóza z dielne britského Národného inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum naznačuje, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 2,5 % a v budúcom roku o 2,1 %. NIESR zároveň uviedol, že nepredpokladá zvýšenie úrokových sadzieb britskej centrálnej banky pred druhým štvrťrokom 2015. Motorom doterajšieho zotavovania britského hospodárstva sú výdavky domácností a oživenie trhu nehnuteľností. Bank of England si pritom želá, aby ekonomický rast v tomto roku viac poháňal export a podnikateľské výdavky.

Súvisiace články

Aktuálne správy