Priemerná mzda v potravinárstve na Slovensku stúpla v tretom štvrťroku na 1325 eur

Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle v SR v 3. štvrťroku 2023 dosiahla úroveň 1325 eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 10,1 %. Uviedol to Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy sa podľa neho zaznamenal vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov, kde sa priemerná mesačná mzda medziročne zvýšila o 15,3 % a vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (15,2-percentný nárast).

Vo výrobe úpravy a spracovania mlieka sa priemerná mesačná mzda zvýšila o 12,2 % a vo výrobe hotových krmív o 11,3 %. Medziročný pokles priemernej mesačnej mzdy sa oproti 3. štvrťroku 2022 neevidoval v žiadnom z odvetví potravinárskeho priemyslu. 

Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v 3. štvrťroku 2023 dosiahli zamestnanci vo výrobe piva a sladu 1791 eur, v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výrobe nealko nápojov 1576 eur, vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1600 eur, vo výrobe hotových krmív 1540 eur, v odvetví ostatných potravinárskych výrobkov 1541 eur, vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 1437 eur, v odvetví úpravy a spracovania mlieka 1442 eur a vo výrobe hroznového vína 1327 eur.

Najvyššia priemerná mesačná mzda sa v 3. štvrťroku 2023 evidovala pri výrobe piva a sladu 1791 eur a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 1029 eur.

Viac o téme: mzda , pokles , potravinári , Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora SPPK , výroba

Súvisiace články

Aktuálne správy