UniCredit Bank v prvých troch mesiacoch so ziskom 1,4 mil. eur

Čistý štvrťročný zisk UniCredit Bank Slovakia dosiahol 1,4 mil. eur a v súlade s predpokladmi bol o 84 % nižší ako v porovnateľnom období minulého roku.

UniCredit Bank Slovakia dosiahla v prvom kvartáli zisk po zdanení 1,4 mil. eur. V medziročnom porovnaní bol o 84 % nižší ako v porovnateľnom období minulého roka. „Aj napriek celkovému ekonomickému prostrediu sú hospodárske výsledky v súlade s očakávaniami banky,“ uviedla hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Čisté prevádzkové výnosy medziročne poklesli o 57 % na 5,3 mil. eur. Extrémne nízke úrokové sadzby na medzibankovom trhu podľa Ďuďákovej spôsobili, že časť bankových vkladov generuje podstatne nižšie výnosy. Ďalším dôvodom bol podľa nej pokles tradingových výnosov z titulu obchodovania s derivátmi a cennými papiermi. Úroveň všeobecných prevádzkových nákladov sa znížila o 0,2 % na 18,9 mil. eur.

Bilančná suma banky bola na konci tretieho mesiaca vo výške 3,512 mld. eur. Vklady klientov na strane pasív dosiahli ku koncu marca úroveň 2,223 mld. eur. Objem hrubých úverov predstavoval 2,534 mld. eur. Ako ďalej uviedla Ďuďáková, UniCredit Bank má stabilné a zdravé úverové portfólio. Stav klasifikovaných úverov ku koncu prvého kvartálu predstavoval 3,56 % z celkového objemu hrubých úverov. „To je výrazne pod priemerom celého bankového sektora,“ skonštatovala Ďuďáková. Objem klasifikovaných klientskych úverov narástol za prvý kvartál podľa nej len nepatrne o 0,95 %, u firemných úverov dokonca medziročne poklesol o 2,13 %.

Majoritným akcionárom UniCredit Bank je s 99-percentným podielom UniCredit Bank Austria, ktorá je členom UniCredit Group. Ministerstvo pôdohospodárstva SR má v UniCredit Bank 0,4-percentný podiel a 0,6 % akcií vlastnia drobní akcionári. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia. Akcionári oboch slovenských bánk 20. februára 2007 definitívne odsúhlasili na mimoriadnych valných zhromaždeniach ich zlúčenie a 1. apríla toho istého roku vznikla nová banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy