Skupina SLSP za kvartál so ziskom 30 mil. eur

Skupina Slovenskej sporiteľne dosiahla v prvom štvrťroku konsolidovaný zisk 30 mil. eur a v medziročnom porovnaní ho zvýšila o 57 %. Samotná Slovenská sporiteľňa dosiahla v štvrťročnom období medziročný nárast čistého zisku o 53,4 % na 31,8 mil. eur. Pod dvojciferný nárast sa podľa podpredsedu predstavenstva sporiteľne Štefana Mája podpísal záujem o úverovanie zo strany obyvateľstva a malých a stredných firiem. „Zároveň sa nám podarilo výrazne zlepšiť pomer nákladov a výnosov na 43,5 %,“ povedal Máj.

Čisté úrokové výnosy skupiny sa zvýšili medziročne o 23 % na 108 mil. eur. K pozitívnemu trendu významne prispel podľa sporiteľne intenzívny rast v oblasti poskytovania úverov počas celého minulého roka ako aj v prvom štvrťroku tohto roka, ako aj lepšia štruktúra súvahy. Čisté príjmy z poplatkov a provízií mierne klesli o 4 % na 26 mil. eur. „Čistý príjem z poplatkov a provízií sa aj vplyvom legislatívnych zmien udržal na stabilnej úrovni,“ uviedla sporiteľňa.

Bilančná suma skupiny Slovenskej sporiteľne bola na konci tretieho mesiaca vo výške 11,12 mld. eur a v porovnaní s koncom marca minulého roka sa zvýšila o 7 %. Objem úverov klientom sa zvýšil o 3 % na 5,983 mld. eur. Z toho úvery poskytnuté obyvateľstvu tvorili 3,6 mld. eur pri medziročnom náraste o 21 %. Záväzky voči klientom klesli v porovnaní so stavom z konca tretieho mesiaca minulého roka o 5 % na 7,824 mld. eur, a to v súlade s vývojom na trhu. Vklady obyvateľstva takisto klesli, o 5 % na 6 mld. eur. To bolo podľa sporiteľne spôsobené najmä odlivom vysokého objemu vkladov, ktoré si klienti uložili v banke za účelom bezproblémovej konverzie slovenských korún na eurá.

Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001, sa Slovenská sporiteľňa začlenila do finančnej skupiny Erste Bank. Od októbra 2009 sa Slovenská sporiteľňa začlenila pod viedenskú Erste Group Bank Ceps Holding. Erste Bank už teda nie je priamou matkou sporiteľne, avšak naďalej patrí do skupiny Erste.

Súvisiace články

Aktuálne správy