Štrajková pohotovosť v PPS Group sa skončila

Dôvodom je nutnosť rokovať o závažnejších otázkach, ohrozených je ďalších 100 pracovných miest

Štrajková pohotovosť, v ktorej boli od začiatku apríla odborári detvianskej strojárskej firmy PPS Group, sa v stredu po ich dohode s vedením podniku skončila. Pre agentúru SITA to vo štvrtok potvrdil šéf tamojšieho odborového združenia Stanislav Ľupták ako aj generálny riaditeľ a predseda predstavenstva PPS Group Pavol Šimkovič. „Dohodli sme sa na postupoch, ktoré nám umožnili štrajkovú pohotovosť zrušiť,“ povedal Ľupták s tým, že bližšie informácie poskytne Šimkovič.

Štrajkovú pohotovosť odborári vyhlásili na protest proti najímaniu živnostníkov aj na tie pozície, ktoré zastávali zamestnanci PPS Group. „Robia na tých istých pracoviskách, s tými istými technológiami, v tom istom čase ako zamestnanci, dokonca niektorí sa s nimi striedajú na zmeny,“ povedal na tlačovej besede 6. apríla Ľupták s tým, že ide o zváračské a kovoobrábačské práce. Štrajkovú pohotovosť vyhlásili, keď výpoveď dostalo ďalších desať zamestnancov na pozíciách, ktoré zastávajú aj živnostníci. Od firmy žiadali stiahnutie týchto výpovedí. Či túto ich požiadavku firma splnila, odmietli vo štvrtok Ľupták aj Šimkovič povedať.

Podľa Šimkoviča dôvody na štrajkovú pohotovosť pominuli, respektíve situácia v podniku si vyžiadala riešenie oveľa závažnejších otázok, na ktorom musí vedenie podniku spolupracovať s odborármi, než boli dôvody vyhlásenia štrajkovej pohotovosti. „Situácia sa stala vážnejšou pre radikálne zníženie objednávok. S odborármi musíme teraz rokovať o otázkach skrátenia pracovného času, flexikonte a ďalších opatreniach, ktoré nám umožnia neprepúšťať ďalších zamestnancov,“ povedal Šimkovič. Pokračoval, že na úrad práce zhruba pred týždňom nahlásili hromadné prepustenie 100 zamestnancov, ktoré však nechcú uskutočniť. Je to podľa neho len možnosť, krajný prostriedok pre prípad, ak by sa s odborármi nedohodli na inom riešení. Ďalšou témou rokovaní s odborármi bude aktualizácia kolektívnej zmluvy. PPS Group zamestnával vlani septembri okolo 1 500 zamestnancov, v súčasnosti je to o zhruba 900 menej.

Súvisiace články

Aktuálne správy