Deň zúčtovania pre Chrysler

Náznaky zlepšenia ekonomiky, kedy ekonomický rast za 1Q spomalil svoju kontrakciu oproti predchádzajúcemu kvartálu a slová FEDu, že vidí znaky spomaľovania ekonomiky a postupné obnovenie rastu, dodali dôveru akciovému trhu, ktorý si pripísal silnejšie zisky. Podporu pre akciový trh poskytol aj ekonomický poradca Obamu, ktorý tiež naznačil, že ekonomika sa ustaľuje. Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 +2,11%/8185, SP 500 +2,16%/873, Nasdaq Composite +2,28%1711.  Dnešný Nikkei 225: +3,94%/8828.


Hlavné udalosti včerajšej akciovej seansy:



  • Prioritou tohtotýždňového makroekonomického kalendára bol výsledok kontrakcie ekonomiky za 1Q. Ten síce vyšiel horšie než očakávania, no ekonomika už neprepadáva tak silno ako v 4Q, čo akciový trh vníma ako pozitívny signál. Výsledok kontrakcie o 6,1% oproti predchádzajúcemu údaju 6,3% síce nenaznačuje, že ekonomika je z najhoršieho vonku, no nakoľko sa očakáva pre ekonomiku pozitívny efekt fiškálnych stimulov, ktoré schválila Obamova administratíva, tak sú vyjadrenia na adresu výsledku optimistické . Rizikom pre tieto očakávania sú ďalšie dve revízie údaje rastu, ktoré by mohli tempo kontrakcie ľahko zvýšiť. Pozitívny efekt na ekonomický rast mali hlavne výdavky domácností, čo je zaujímavé vzhľadom na rastúcu nezamestnanosť a nárast delikvencie na úveroch veľmi zaujímavé. Domácnosti tak ukazujú svoju silu, no nemali by sme zabúdať na to, že ich spotreba v posledných rokoch bola hlavne výsledkom enormného zadlženia. Pokiaľ tak domácnosti budú znižovať svoj dlh, čo aj robia, budú ich výdavky klesať. Preto zatiaľ z tohto pohľadu vidíme riziko pre ďalšiu kontrakciu ekonomiky. Tá je tak pravdepodobne z depresie vonku, no musí sa ešte vyrovnať s recesiou.

  • Druhou dôležitou udalosťou bolo rozhodnutie FOMC o menovej politike. Tá ostala nezmenená a FED ani nezmenil rozsah nákupov cenných papierov, ktoré v procese kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky robí.  FED ale povedal, že prichádzajúce údaje naznačujú, že ekonomika pokračuje v kontrakcii, no v nižšom tempe. Slabú ekonomickú aktivitu očakáva po nejaký čas. Reálna ekonomika tak pravdepodobne nebude mať taký odraz z dna ako akciový trh, teda v tvare písmena V, ale pravdepodobne pôjde o recesiu v tvare písmena L s postupnou obnovou rastu. FED dodal, že vzhľadom na stimuly pre finančný trh a ekonomiku očakáva jej postupnú obnovu, no bližšie časové špecifikácie neposkytol.

  • Naznačenie zlepšovania ekonomiky oproti problematickému 4Q, ktorý ovplyvňoval hlavne kolaps Lehman Brothers, bolo pre akciový trh silným impulzom. Dôveru akciám dodal aj ekonomický poradca prezidenta Obamu Volcker, ktorý vyhlásil, že ekonomika sa ustaľuje, ďalšie stimuly už nie sú potrebné a že žiadne systematicky dôležité banky už nepadnú.

  • Signály o zlepšovaní  ekonomiky tak akciové trhy dostali až z troch úst, čo dodalo akciám silnú dôveru. V zisku tak ukončilo seansu až 9 z 10-tich hlavných komponentov akciového indexu SP500. Najsilnejším bol opäť finančný sektor, ktorému sa podarilo zaknihovať zisk 4,8%. Oporou mu boli vyhlásenia analytickej spoločnosti Fox Pitt, ktorá zvýšila rating bankového sektora.

  • Z ostatných správ potešili akcie správy z korporátneho segmentu, kedy spoločnosti General Dynamics, Wyeth a Time Warner zverejnili lepšie kvartálne výsledky.

Lepšie korporátne zverejnenia pokračovali aj včera po zatvorení akciového trhu, kedy kvartálne výsledky zverejnila spoločnosť Visa, poskytovateľ kreditných kariet. Zisk ako aj príjmy za 2Q skončili nad trhovými konsenzami  a spoločnosť potvrdila vyhliadky zisku na aktuálny ako aj budúci rok. Pre finančný sektor by dnes mohli byť tieto výsledky oporou.


Korporátny sektor dnes obsahuje dodatočné dôležité korporátne zverejnenia, medzi nimi Comcast (poskytovateľ káblových služieb), Colgate-Palmolive (spotrebiteľské tovary), Dow Chemical (chemická spoločnosť), Exxon Mobile (segment energií, komponent akciového indexu DJIA 30), Kellogg (potraviny, komponent akciového index DJIA30), Motorola (technológie), Procter & Gamble (spotrebiteľské tovary, komponent akciového indexu DJIA30) a Viacom (mediálna spoločnosť). Prioritou budú výsledky komponentov akciového indexu DJIA30.


Makroekonomický kalendár dnes ponúka výsledky marcových údajov o osobných príjmoch a výdavkoch, ktoré by sa ale nemali výrazne odlišovať od údajov, ktoré boli zverejnené včera ako zložka HDP. Dôležitejšie tak budú týždenné žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktoré naposledy v prípade nových žiadostí výrazne poklesli.


Okrem dôležitých korporátnych výsledkov bude hlavnou udalosťou dnešného dňa otázka budúceho osudu automobilky Chrysler. Prezident Obama by mal mať dnes prejav, na ktorom buď povie, že automobilka vyhlási bankrot, alebo oznámi, že dohoda s veriteľmi bola dosiahnutá. Podľa včerajších vyjadrení výkonného riaditeľa spoločnosti bola totiž takáto dohoda dosiahnutá, no denník Wall Street Journal v noci informoval, že veritelia svoj dlh neznížia a osudom tretej najväčšej automobilky bude kapitola 11, teda bankrot. Na to, aby nemusel tento scenár nastať, je podľa agentúry Bloomberg ochotná automobilka zvýšiť objem hotovosti, ktorý veritelia dostanú výmenou za dlh vo výške 6,9 mld. USD na 2,25 z 2 mld. USD.


Pre dnešnú seansu tak sú prioritou korporátne zverejnenia a osud automobilky Chrysler. Doteraz trh pracoval s očakávaniami, že práve tejto automobilke sa podarí záchrana bez potreby vyhlásenia bankrotu. Pokiaľ by ale nastala opačná situácia, akciový trh by tieto správy nemusel prijať pozitívne. Rizikom tak je, že akcie skorigujú svoje zisky.


Včera vyslal spotový akciový index DJIA 30 silný býčí signál, kedy uzatvoril nad kľúčovou klesajúcou líniou ťahanou z novembrových maxím cez maximá z januára 2009 („Obamove maximá“), čím si akciový trh otvoril značný priestor pre postup vyššie. Futures na tento index tiež prelomili silné konsolidačné pásmo, ktoré si tvorili počas apríla. Oba inštrumenty tak vyslali silné býčie signály. Otázkou je, ži ich dnes dokážu zužitkovať. Okrem toho je rizikom, že posledný nárast bude tzv. býčou pascou, kedy akcie tieto úrovne už tak skoro neotestujú.


Pre dnešnú seansu tak treba rátať s oboma scenármi. V prípade rastového by sa futures na akciový index Dow Jones mohli dostať až k hladine 8 340 bodov s výhľadom následne na hladinu 8 400 bodov. Naopak, ak by akcie nereagovali pozitívne na rozhodnutie o osude tretej najväčšej automobilky, mohli by akcie dnes opäť poklesnúť pod suport 8 090/80 bodov s výhľadom na level 7 950 bodov. 


Autor: Ján Beňák, CI KOMODITY a.s.
www.cikomodity.com

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkolvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. © CI KOMODITY a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy