Makroekonomika – Úvod do ekonomiky

Zvyčajne za takmer každým väčším trendom na finančnom trhu stojí konkrétny ekonomický faktor. Práve ekonomické trendy predurčujú, čo sa bude diať so spoločnosťami a ich akciami na kapitálových trhoch.

Zvyčajne za takmer každým väčším trendom na finančnom trhu stojí konkrétny ekonomický faktor. Môže to byť napríklad rastúci HDP (hrubý domáci produkt), klesajúca nezamestnanosť alebo hrozba inflácie atď. Práve ekonomické trendy predurčujú, čo sa bude diať so spoločnosťami a ich akciami na kapitálových trhoch. Spolu s vyhláseniami týkajúcich sa ziskov firiem, udalosti týkajúce sa makroekonomiky patria medzi najsledovanejšie časti správ. Takmer každý týždeň sú zverejňované dôležité ekonomické správy, ktoré investorom môžu pomôcť odhadnúť budúci vývoj ekonomiky. Tento článok si kladie za cieľ poodhaliť niektoré ekonomické súvislosti, ktoré pre investora môžu byť pri rozhodovaní veľmi dôležité.

Fiškálna politika
Ekonomika krajiny môže byť ovplyvňovaná vládou (štátom) prostredníctvom 2 hlavných typov ekonomických politík. Prvým typom je tzv. fiškálna politika, ktorá je pod kontrolou vlády príslušnej krajiny (napr. v USA to je prezident a Kongres). Medzi hlavné nástroje v rámci fiškálnej politiky, ktoré má vláda k dispozícii, patria dane (daňové zákony) a vládna spotreba. Vláda môže zmenou daňových zákonov efektívne ovplyvniť disponibilné príjmy platiteľov daní, ktorými sú aj spotrebitelia. Napríklad, keď vláda zvýši dane, spotrebitelia budú mať nižší disponibilný príjem, a preto by mali menej spotrebovať na nákup tovarov a služieb. Tento rozdiel v disponibilných príjmoch by vláda získala namiesto spotrebiteľov, ktorí by inak odovzdali tieto peniaze firmám alebo vláda by mohla priamym nákupom tovarov a služieb od súkromných spoločností zvýšiť vládnu spotrebu. To by zvýšilo tok peňazí cez ekonomiku a prípadne zvýšilo disponibilný príjem pre spotrebiteľov. Bohužiaľ, tento proces nejaký čas trvá, pretože peniaze potrebujú, zjednodušene povedané, „vietor na ich ceste ekonomikou“, čo vytvára značné oneskorenie medzi implementáciou fiškálnej politiky a jej účinkami na ekonomiku.

Monetárna politika
Druhým typom, ako môže vláda ovplyvňovať vývoj ekonomiky, je monetárna (menová) politika. Tento nástroj je v rukách centrálnej banky príslušnej krajiny (na Slovensku to je Národná banka Slovenska, v Európskej únii to je Európska centrálna banka, v USA to je FED), ktorá riadi celkovú masu peňazí v ekonomike. Prostredníctvom ceny peňazí centrálna banka ovplyvňuje množstvo peňazí, ktoré spotrebitelia a firmy utratia.

Zahraničné ekonomiky
Aj keď investori v prvom rade sledujú, čo sa deje s ekonomikou vnútri danej krajiny, je veľmi dôležité sledovať aj vývoj v ostatnom svete. So zvyšujúcou sa globalizáciou sa zvyšujú vonkajšie vplyvy na domáce ekonomiky. Aj preto čoraz viac investorov a manažérov fondov navrhuje, aby investície boli viac diverzifikované pre prípad poklesu výkonnosti domácej ekonomiky.

Z ekonomického hľadiska pravdepodobne najdôležitejším faktorom, s ktorým investor musí počítať, je pohyb výmenných kurzov. V závislosti od stavu a vývoja jednotlivých ekonomík môžu výmenné kurzy medzi jednotlivými menami kolísať. Raz to môže byť správa o silnej domácej mene (napríklad slovenská koruna, euro, americký dolár a pod.), inokedy opačná o slabej mene. Ak sa hovorí o silnej domácej mene, potom to znamená, že táto mena je zameniteľná za historicky najvyššie množstvá inej meny. Ak sa hovorí o slabej domácej mene, potom to znamená, že za túto menu nemôžete nakúpiť veľké množstvá inej meny. Tieto faktory majú vplyv na dovoz a vývoz (zahraničný obchod), pretože tovary a služby sú zvyčajne nakupované v mene krajiny výrobcu. Napríklad ak je koruna silná, dá sa očakávať vyšší import a nižší export. Dôvodom je skutočnosť, že za silnú korunu môžete veľa nakúpiť v zahraničí, ale je drahá na nákup výmenou za inú menu. Naopak, pri slabej korune by ste mohli očakávať vyšší export a nižší import. Pre investorov, ktorí sa rozhodnú investovať do zahraničných cenných papierov, tak vzniká ďalšie riziko, s ktorým by mali počítať. To znamená, že ak investor nakúpi napríklad zahraničné akcie (akciový fond), okrem rizika spojeného s vývojom spoločnosti a jej akcií na trhu musí zvážiť ešte menové riziko.

Súvisiace články

Aktuálne správy