Úvery z komerčných bánk výrazne nezlacnejú

Zníženie základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska (NBS) o 0,25 % na 8 % by mohlo znamenať aj zlacnenie úverov z komerčných bánk. Podľa Karola PavlŰ, prezidenta Združenia podnikateľov Slovenska, komerčné banky asi nebudú príklad NBS nasledovať hneď, predpokladá však, že politika centrálnej banky sa na zlacnení úverov prejaví.

Zníženie základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska (NBS) o 0,25 % na 8 % by mohlo znamenať aj zlacnenie úverov z komerčných bánk.

Podľa Karola PavlŰ, prezidenta Združenia podnikateľov Slovenska, komerčné banky asi nebudú príklad NBS nasledovať hneď, predpokladá však, že politika centrálnej banky sa na zlacnení úverov prejaví. Podľa jeho názoru by mali banky znížiť úrokové sadzby už aj preto, že úverových zdrojov je dostatok.

Podľa bankových analytikov sa terajší pokles základnej úrokovej sadzby NBS prejaví v zlacnení úverov iba mierne, alebo sa vôbec neprejaví. Napríklad Ján Tóth, hlavný ekonóm ING Bank, tvrdí, že zníženie sadzby NBS je len symbolické. Úroky komerčných bánk by však podľa neho mali kles…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy