Akcie vystavené krutej realite recesie

Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 -7,87%/8577, S&P 500 -9,03%/907, Nasdaq Composite -8,47%/1628.Kvartálne zverejnenia bánk včera dopadli lepšie než očakávania, kedy JP Morgan ako aj Wells Fargo zverejnili lepšie kvartálne výsledky, rovnako aj spoločnosti Coca Cola a Abbott ponúkli hospodárske výsledky nad konsenzami.

Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 -7,87%/8577, S&P 500 -9,03%/907, Nasdaq Composite -8,47%/1628.

Kvartálne zverejnenia bánk včera dopadli lepšie než očakávania, kedy JP Morgan ako aj Wells Fargo zverejnili lepšie kvartálne výsledky, rovnako aj spoločnosti Coca Cola a Abbott ponúkli hospodárske výsledky nad konsenzami. Širší akciový index S&P 500 si ale napriek tomu pripísal najväčšiu stratu od roku 1987. Dôvod? Recesia.

Indikátorov poukazujúcich na to, že najsilnejšia ekonomika sveta smeruje do recesie, resp. v nej už je, bolo doteraz veľmi veľa. Včerajšie zverejnenia však už bili na poplach a akciové trhy museli začať registrovať tento vývoj. Ako prvé poukázali na recesiu maloobchodné tržby z US, ktoré za september opäť prepadli a skončili už tretí mesiac so zápornou zmenou. Tieto výsledky tak jasne poukazujú na to že spotrebitelia, ktorí svojimi výdavkami tvoria až viac ako dve tretiny HDP krajiny, neprispeli k ekonomickému rastu v 3Q a vyhliadky sú tak vzhľadom na stále rastúcu nezamestnanosť, prepad cien nehnuteľností a úverovú krízu naďalej v znamení očakávania ďalších prepadov. Ako druhý indikátor bol včera zverejnený Newyorský prieskum výroby, ktorý prepadol na nové rekordné minimá a rovnako ako ISM výrobného sektora poukazuje na recesiu.

Ďalším zverejnením bola béžová kniha FEDu, ktorá poukazovala na spomalenie ekonomickej aktivity naprieč celou krajinou, nakoľko ide o sumárnu správu o vývoji vo všetkých dištriktoch FEDu. Spomalenie ekonomickej aktivity reportovali všetky regionálne rezervné banky. Výroba, spotrebiteľské výdavky, finančný sektor…všetky tieto aktivity boli reportované ako slabé. Okrem toho sa začínajú aj stavať pesimisticky k situácii v ekonomike aj spoločnosti, ktoré participujú v prieskume.

Makroekonomické zverejnenia tak jasne poukázali na celkové spomalenie ekonomickej aktivity, ktoré stále visí nad akciovým trhom. Nižšie zisky spoločností budú naďalej silným medvedím faktorom akciových trhov a tak očakávanie skorej stabilizácie ziskov spoločností nie je na mieste. Akciové trhy majú pred sebou stále dlhú cestu nadol.

K ekonomike sa včera vyjadroval aj Bernanke na konferencii v New Yorku. Podľa jeho slov sa nedá očakávať obnova ekonomiky hneď po stabilizácii finančných trhov, nakoľko ekonomika spomaľovala už pred prepuknutím septembrových problémov. Okrem toho sa prepad trhu nehnuteľností nezastavil a export, hlavný ťahúň ekonomického rastu, spomalí spolu so spomalením ekonomík hlavných obchodných partnerov.

Na tieto komentáre prezidenta FEDu zareagovali akcie ďalším výpredajom. Jeho slová však môžeme zhodnotiť ako veľmi triezve a reálne. Predstavitelia FEDu konečne začali s vykresľovaním skutočného stavu ekonomiky a nehovoria stále len o jej sile a odolnosti. Akciové trhy, ktoré boli do kolapsu Lehman Brothers a AIG presviedčané o silnej ekonomike, tak včera konečne počuli tvrdú pravdu. A ako je vidieť na zatváracích úrovniach akciových indexov, reakcia investorov bola rovnako tvrdá.
Akcie podporil v prepade aj ďalší predstaviteľ FEDu, tento krát viceprezident Kohn. Podľa jeho slov nedôjde k obnove ekonomickej aktivity až do konca roka 2009. Výborne namiešaný recesný kokteil priniesol včera akciám prudké výpredaje. Asistenciu poskytol aj pokles cien ropy, ktorý podporil výpredaj akcií energetického sektora. Nárast neistoty zobrazil aj index volatility VIX, ktorý si pripísal najvyšší prírastok za posledné tri týždne. Po zatvorení trhov, futures pokračovali v poklese, ale od úvodu európskej seansy je vidieť snaha o stabilizáciu prepadov akcií.

Včerajšie akciové výsledky nedokázali pomôcť akciám v postupe nahor, no dnes by sa spolu s lepšími výsledkami Citigroup (komponent indexu Dow Jones IA 30) a Merrill Lynch mohol obnoviť apetít po akciách. Rizikom sú síce makroekonomické zverejnenia v podobe nových a pokračujúcich žiadosti o podporu v nezamestnanosti, údaje priemyselnej produkcie a prieskum výroby Philadelphského FEDu. Viac rizík však stále pôsobí na strane poklesu akciových trhov, nakoľko ani jedna časť plánu TARP ešte nebola realizovaná a ekonomika naďalej spomaľuje. Akciový index DJIA 30 by tak v prípade pozitívnych výsledkov mohol postúpiť k hladine 8 800 bodov s výhľadom na úroveň 9 000, pokiaľ sa však dôvera nenavráti, do pozornosti sa dostávajú piatkové hodnoty na úrovni 8 000 bodov.
Po zatvorení akciových trhov očakávame kvartálne výsledky lídrov technologického sektora, spoločností Advanced Micro Devices (AMD), IBM a Google. Nasdaq by si tak dnes mohol pripísať vyššie zisky vzhľadom na očakáv ania lepších výsledkov.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Ján Beňák


Súvisiace články

Aktuálne správy