Gyurcsány verí, že Maďarsko sa vyrovná s krízou aj bez pomoci MMF

Brusel 15. októbra (TASR) – Premiér Ferenc Gyurcsány je presvedčený, že Maďarsko bude schopné vyrovnať sa s finančnou krízou a možno sa zaobíde aj bez pomoci Medzinárodného menového fondu (MMF).

"Sme silní a dokážeme brániť svoje záujmy a postavenie," povedal Gyurcsány po príchode na bruselský summit Európskej únie venovaný globálnej finančnej kríze.

Vláda v Budapešti v pondelok pripustila, že sa možno obráti o pomoc na MMF. Maďarská mena sa minulý týždeň prepadla na dvojročné minimum oproti euru po odchode investorov na iné trhy. Ale keď MMF oznámil, že je pripravený Maďarsku pomôcť, forint opäť získal pôdou pod nohami.

Gyurcsány dodal, že je neustále v kontakte s medzinárodným fondom, ktorý je podľa jeho slov súčasťou "veľkého okruhu" ochotného pomôcť Maďarsku.

Predseda budapeštianskeho kabinetu v súvislosti s krízou skonštatoval, že Európa musí prejsť ešte dlhú cestu, kým sa dostane zo súčasných problémov a vyzval na väčšiu medzinárodnú reguláciu v budúcnosti, ktorá by zabránila podobným krízam.

Informovala o tom agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy