Rusko a Island sa dohodli na ďalšom kole rokovaní o pôžičke

Moskva 15. októbra (TASR) – Rusko súhlasilo, že bude pokračovať v rokovaniach s Islandom o poskytnutí pôžičky. Konkrétny termín nového kola rozhovorov však zatiaľ nebol určený. Oznámili to dnes zástupcovia oboch strán po skončení prvej, dvojdňovej schôdzky v Moskve.

Island pred stretnutím avizoval, že má záujem o úver vo výške 4 miliárd eur (120,50 miliardy Sk), čo predstavuje približne 1 % ruských zlatých a devízových rezerv.

Ruskí predstavitelia dnes po skončení stretnutia uviedli, že sa na žiadnych detailoch pôžičky nedohodli, ale žiadosť Islandu posudzujú priaznivo.

"Pozorne sme preberali detaily pred prijatím konečného rozhodnutia," skonštatoval štátny tajomník ruského ministerstva financií Dmitrij Pankin.

Island sa v dôsledku svetovej úverovej krízy dostal do vážnych finančných problémov. Vláda v Reykjavíku musela prevziať kontrolu nad hlavnými bankami ostrova: bankou Kaupthing, ktorá je najväčším úverovým ústavom krajiny, dvojkou na islandskom trhu, bankou Landsbanki, a zoštátnila aj tretiu najväčšiu banku Glitnir.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy