Stav americkej ekonomiky sa tak skoro nezlepší, varuje Bernanke

Washington 15. októbra (TASR) – Zdravotný stav americkej ekonomiky sa tak rýchlo nezlepší. Ani keď sa podarí obnoviť naliehavo potrebnú dôveru v americký finančný systém a upokojiť trhy. Vyhlásil to dnes Ben Bernanke, predseda Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky.

"Stabilizácia finančných trhov je rozhodujúcim prvým krokom, ale aj keď sa stabilizujú, a my dúfame, že sa tak stane, k okamžitému zotaveniu širšej ekonomiky vzápätí na to nedôjde," varoval Bernanke v prejave pred Ekonomickým klubom v New Yorku.

Podľa šéfa Fed vládny záchranný balík na pomoc finančnému systému vo výške 700 miliárd USD by mal rozprúdiť tok financií na zamrznutých úverových trhoch. Americká vláda v rámci záchranného balíka plánuje odkúpiť podiely v bankách, a tiež zlé hypotéky a úvery, aby odblokovala trhy. To by malo naštartovať ich normálne fungovanie a pomôcť ekonomike odraziť sa od dna. Napriek tomu šéf Fed očakáva, že "ekonomická aktivita USA načas klesne pod svoj potenciál".

Čoraz viac ekonómov predpovedá, že hrubý domáci produkt USA v poslednom kvartáli 2008 a 1. štvrťroku 2009 klesne, čo by znamenalo recesiu.

Bernanke však nenaznačil, ako bude ďalej Fed postupovať v otázke úrokových sadzieb. Americká aj ďalšie svetové centrálne banky minulý týždeň v bezprecedentnej koordinovanej akcii znížili úrokové sadzby, konkrétne Fed z 2 % na 1,5 %. Mnohí analytici predpovedajú, že americká centrálna banka ich do konca roka ešte zredukuje.

Informovala o tom agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy