Iba pätina podnikateľov očakáva úsporu nákladov po zavedení eura

Bratislava 19. apríla (TASR) – Iba pätina slovenských podnikateľov očakáva istú úsporu nákladov v súvislosti so zavedením eura a dve tretiny neočakávajú žiadnu úsporu po vstupe Slovenska do eurozóny. Uvádza sa to vo výsledkoch prieskumu pripravenosti podnikateľov na zavedenie eura, ktorý v marci realizovala Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP).

Ako ďalej z výsledkov prieskumu vyplýva, žiadnu úsporu nákladov neočakávajú predovšetkým vo firmách s najviac deviatimi zamestnancami (71,6 %), v hotelierstve a reštauračných službách (72,9 %), peňažníctve (70,6 %), v podnikoch sídliacich v Banskobystrickom kraji (77,2 %), v podnikoch nevyvážajúcich do zahraničia (73,2 %), u živnostníkov (70,8 %), v podnikoch s celkovým obratom od 250.000 do 500.000 Sk (od 7719 do 15.437,82 eura) – 80,2 % a od 5 do 10 miliónov Sk (od 154.378,19 do 308.756,33 eura) – 76,3 %.

Naopak, dodatočné náklady súvisiace so zavedením eura očakáva viac ako polovica malých a stredných firiem. Približne pätina neočakáva žiadne náklady navyše, ktoré by súviseli so vstupom do eurozóny a štvrtina oslovených nevedela povedať, či zavedenie eura bude znamenať nárast nákladov.

Predzásobenie sa eurom na obdobie duálneho obehu plánuje súhrnne približne polovica podnikateľských subjektov, naopak záujem o predzásobenie nemajú súhrnne viac ako dve pätiny oslovených firiem. Povinnosťou podnikateľských subjektov totiž bude počas tohto prechodného obdobia vydávať zákazníkom výlučne euro, bez ohľadu na to, ktorou menou bude zákazník platiť. Príprava na prijatie eura preto nevyhnutne predpokladá vyriešenie problému so zabezpečením hotovosti v mene euro.

TASR informovala manažérka komunikácie NARMSP Marcela Vančová.

Súvisiace články

Aktuálne správy