Prioritou roka 2008 je zapojiť malých podnikateľov do čerpania eurofondov

Bratislava 19. apríla (TASR) – Zapojiť malých podnikateľov do čerpania štrukturálnych fondov EÚ bude jedna z priorít, ktorú na rok 2008 v piatok schválili účastníci 17. snemu Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ). Povedala to pre TASR generálna tajomníčka SŽZ Viola Kromerová.

Posilnenie ekonomiky Slovenska vidí SŽZ podľa jej slov aj v roku 2008 v rozvoji malých firiem, a to v podpore legálneho podnikania. Ten, kto robí podľa predpisov, je vystavený kontrole, stíhaný za nedodržanie lehôt a povinností. Tí, čo pracujú na čierno, sú schopní ponúknuť oveľa nižšiu cenu za výrobok alebo službu. Príčina je vo vysokom odvodovom zaťažení, dôsledkom čoho je vysoké percento čiernej práce, uviedla Kromerová.

Aj preto sa medzi úlohy SŽZ na rok 2008 dostalo opäť potieranie čiernej práce. V súčasnosti, vysvetlila, odvody z príjmov tvoria takmer 50 %, to znamená, že členovia zväzu potrebujú, aby sa tieto odvody znížili. Živnostník platí odvody, pričom takmer 38 % tvoria priame a nepriame dane, takže mu zostáva 12 Sk zo 100 Sk, čo je veľmi zlá nemotivujúca situácia na podnikanie.

Ak by odvody neboli tak veľmi zaťažujúce pre členov SŽZ, a ak by nebolo zamestnávanie zaťažené toľkými finančnými výdavkami, tak sa oveľa ľahšie budú dať v segmente malého podnikania vytvárať nové pracovné miesta. "Obávame sa, že čierna práca pretrváva preto, lebo sú veľmi tvrdé podmienky podnikania," upozornila Kromerová.

Ďalej uviedla, že SŽZ chýba v rámci proexportnej politiky podpora malých podnikov, napr. na výstavách, lebo nedokážu pokryť náklady na prezentáciu. Aj v tejto oblasti zväz bude hľadať riešenie.

Nedostatok pracovných síl na trhu súvisí aj s tým, že neexistuje komplexná koncepcia o rozvoji Slovenska, o ktorú "žiadame každú vládu". Mala by obsahovať úlohy a opatrenia až na úroveň všetkých regiónov, aby regióny poznali svoje podmienky a priority a to sa týka aj vzdelávania v jednotlivých profesiách.

V súčasnosti SŽZ, súčasť Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, má 19 členských organizácií. Sú medzi nimi živnostenské spoločenstvá s teritoriálnou pôsobnosťou a cechy formované z hľadiska profesie, napr. Cech cukrárov a pekárov západného Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy