Na daniach SR vlani platili zo zahraničných spoločností najviac nemecké

V minulom roku zaplatili nemecké spoločnosti na daniach SR približne 575 miliónov eur. Nemecko je tak najsilnejším zástupcom medzi zahraničnými investormi s najvyššími zdrojmi daňových príjmov pre Slovensko, nasledujú Spojené štáty americké, Rakúsko a Česko. Vyplýva to z analýzy Taxparency report daňovo-poradenskej spoločnosti BMB Partners pre minulý rok, ktorej základom sú údaje z online platformy s dátami o firmách FinStat. Aj tieto informácie odzneli na tlačovej konferencii Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (AHK Slowakei).
„Výška priamych daní, ktoré zaplatili spoločnosti z rebríčka 300 najväčších spoločností v SR Top 300, dosiahla 2,7 miliardy eur,“ uviedla Judita Kuchtová z daňovo-poradenskej spoločnosti. Priame dane sú pritom také, kde je platiteľ a daňovník tá istá osoba, daňovník predstavuje fyzickú alebo právnickú osobu.
Podiel nemeckých spoločností na daňových príjmoch Top 300 predstavuje 22 %. Rovnaký podiel mali aj spoločnosti so slovenskými vlastníkmi, uviedla AHK Slowakei.
Ak sa k tomu pripočítajú príspevky na sociálne zabezpečenie vo výške 800 miliónov eur, objem zaplatených daní a odvodov nemeckých zamestnávateľov dosiahol 1,4 miliardy eur. Na druhom mieste sa umiestnili americké spoločnosti s príspevkom 657 miliónov eur. Rakúski investori zaplatili na daniach a odvodoch približne 434 miliónov eur a českí investori približne 377 miliónov eur.
Na základe analýzy BMB Partners spoločnosti so slovenským kapitálom odviedli na daniach a odvodoch v rámci skupiny Top 300 25 %, spoločnosti s nemeckým kapitálom 23 %, za nimi nasledujú Spojené štáty s 11 %, Rakúsko 7 % a ďalšie krajiny, uviedla Kuchtová. „Vyhodnotenie daní a odvodov je osobitná metodika Taxparency, pretože nielen daň z príjmov právnických osôb je to, čo platia spoločnosti v prospech verejných financií, no obrovskú časť tvoria aj odvody, a tiež podstatnú daň z príjmov zo závislej činnosti za zamestnancov,“ vysvetlila Kuchtová.
Podľa prieskumu medzi 50 najväčšími daňovými poplatníkmi zo septembra tohto roku sedem z desiatich spoločností očakáva nárast obratu o viac než 10 %. Štyria z desiatich účastníkov zase očakávajú zodpovedajúce zvýšenie zisku, uviedla Eva Kusá z daňovo-poradenskej spoločnosti.
Na druhej strane sa viac ako polovica spoločností obáva poklesu zisku alebo straty. To vedie k predpokladu, že rastúci trend výberu daní z príjmu sa v budúcom roku pravdepodobne skončí, uzavrela Kusá.

Súvisiace články

Aktuálne správy