Komodity: Ani výrazné zníženie zásob benzínu v USA by pre komodity nemusel znamenať bezpečné zisky

Možná recesia v prvom a neistota zlepšenia situácie v druhom polroku 2008 US ekonomiky, v slovách Bena Bernankeho (prezidenta FEDu), včera podporilo cenu komodít ako vhodnej investičnej alternatívy voči klesajúcemu doláru.

Reakciou na slová Bernankeho sa včera pár EUR/USD dostal až k úrovni 1,57, čo zabezpečilo včerajšie býčie nálady na trhu s komoditami. O to výraznejšia tak mohla byť reakcia obchodníkov na najnižší pokles zásob benzínu v USA, ktoré v predchádzajúcom týždni zaznamenali pokles o 4,53 mil. barelov. S dosiahnutým objemom (224,7 mil. barelov) sa tak zásoby vyrovnali stavu z augusta minulého roka.

Prudkosť reakcie trhu na výsledky môže byť ľahšie pochopiteľná, keď si uvedomíme, že kým daný stav zásob dosiahol benzín v minulom roku až v druhej polovici automobilovej sezóny, v súčasnosti sme od začiatku tohto obdobia (1/2 mája až 1 septembra) viac ako mesiac vzdialení. Cena ropy (aprílového kontraktu CLK8) sa tak z denného minima 99,84 USD/barel dostala na hor o viac ako 5 dolárov na barel na úroveň 105,10. To, že cenu ropy, napriek prudkosti reakcie, obchodníci udržali na vysokých hodnotách môže indikovať ich ochotu poslať cenu ropy ešte vyššie, samozrejme za predpokladu, že k tomu budú priaznivé okolnosti. Tie dnes narúša reakcia EUR/USD na horšie výsledky fundamentov z Eurozóny (PMI sektora služieb pre Nemecko i pre samotnú EÚ a rovnako jej slabšie maloobchodné tržby).

Ropa prostredníctvom zlata ako lídra komodít a zároveň aj ako hedžvého nástroja voči inflácií (na ktorú tlačí predovšetkým vysoká cena energií), ovplyvnila rast takmer celého komoditného koša. K vyšším cenám sa tak dostala i meď (HGK8), ktorá sa v rámci svojho súčasného býčieho kanála (379,80 až 388,90 US centov/libru) dostala až na jeho hornú hranicu.

Meď ako jeden zo základných kovov využívaných predovšetkým v priemysle, doteraz príliš nedbala na zlú ekonomickú situáciu v USA a na jej prípadný vplyv na spomalenie globálneho ekonomického rastu. V súčasnosti sa však táto téma môže dostať viac do popredia, keď včera čínska vláda vyslovila svoje obavy o možnom nepriaznivom dopade hypotekárnej krízy, slabého dolára a vysokej domácej inflácii, čo by pre meď mohlo znamenať zníženie dopytu zo strany tohto spotrebného giganta a najväčšieho importéra medi na svete. Výraznejšie by tento faktor mohol do vývoja ceny zasiahnuť už v polovici apríla, kedy Čína zverejní svoj HDP.

Kým však pretrvá atraktivita komodít ako investičnej alternatívy voči klesajúcemu doláru a ekonomika USA bude pokračovať v slabých ekonomických výsledkoch, je len málo pravdepodobné, že na faktor fundamentov trh s komoditami bude reagovať inak ako doteraz. To znamená len krátkodobými výkyvmi.

Vývoj komodít by dnes mohol byť ovplyvnený, cez reakciu EUR/USD, výsledkami z USA (nové a pokračujúce žiadosti o podporu a posledný marcový týždeň o 14:30 a o 16:00 výsledkami ISM nevýrobného sektora). V prípade, že sa trh dočká sklamania z týchto čísiel, býčia reakcia páru by mohla so sebou vytiahnuť i vzácne kovy, ropu i meď.

Trh s plodinami je dnes na tom celkom inak, než ostatné komodity. Plodiny v súčasnosti len málo dbajú na vývoj EUR/USD, ignorujú však i ropu a zlato. Dôvodom je pretrvávanie vplyvu správy amerického úradu pre pôdohospodárstvo (USDA) o výmere pestovateľskej plochy v sezóne 2008 /09 (čo vplýva predovšetkým na rastúcu cenu kukurice), ale aj opatrenia indickej vlády, ktorá sa znížením zaťaženia dovozu viacerých potravín, zaradila medzi skupinu viacerých štátov chrániacich si vlastné potravinové rezervy, respektíve podporujúce nákup zo zahraničia, aby tak dosiahli zníženia domácich cien.

Kukurica tak láme nové rekordy, keď v pondelok dosiahla na cenu 590,50 US centov/bušel, včera dokonca až na 599,25 US centov/bušel a dnes je len tesne od vytvorenia nového maxima. Pšenica a sója poklesom od svojho doterajšieho cenového vrcholu (1 584,55 US centov/bušel z 3. marca na sóji a 1 349,55 US centov/bušel z 27. februára pre pšenicu) dnes ponúka obchodníkom možnosť nákupov za výhodnejších podmienok. Tie zvýhodňuje okrem nižšej ceny oboch plodín aj lacnejúci USD, čo sa už dnes prejavuje na silnejúcom dopyte zo zámoria. Dnes americký importéri zverejnili údaj o vývoze 225 tisícoch metrických ton do Číny a v súčasnosti nič nenaznačuje tomu, že by sa tento trend nákupov mal výraznejšie oslabiť. Vo svojej včera zverejnenej správe totiž Čína potvrdila svoj hlavný cieľ pre tento rok, boj s rastúcou infláciou. Tú na rekordné úrovne vo februári (8,7%) vytlačili popri energiám predovšetkým rastúce ceny potravín a jedna z najefektívnejších ciest, ako znížiť jej mieru je uspokojiť domáci dopyt nákupmi zo zahraničia.

Cena pšenice (ZSK8) sa v tomto čase dostáva na hornú hranicu súčasného klesajúceho pásma, ktorého prelomenie (na cene 979 – 980) by len potvrdilo súčasné býčie nálady na trhu. Sója (ZSK8) je na tom podobne, kým trhu s kukuricou (ZCK8) jasne dominuje býčí trend.

Napriek tomu, že dnes plodiny príliš nereagujú na vývoj ostatných komodít ani na EUR/USD, ako najväčšie riziko pre súčasných býkov vidíme v prípadnom obrate doterajšieho prepadu USD. Zvyšujúca sa atraktivita USD by totiž mohla vyvolať prudký odlev prostriedkov z komoditných trhov a „odniesť“ by si to mohli i plodiny. V dnešných súvislostiach by takéto riziko mohli priniesť lepšie výsledky z USA (predovšetkým ISM nevýrobného sektora), čo by mohlo pár EUR/USD poslať až k cene 1,54.

(Ropa, aprílový kontrakt CLK8, hodinový graf)

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy