Sektor služieb US ekonomiky môže dnes podať pomocnú ruku zelenej bankovke

Včerajšie dlho očakávané vystúpenie prezidenta FEDu Bernankeho pre ekonomickým výborom Kongresu USA prinieslo niekoľko prekvapení. Prvýkrát od marcového výrazného znižovania sadzieb FOMC o 0,75% (po 20 rokoch) vystúpil Bernanke s aktuálnym stavom US ekonomiky.

Prezident FEDu prvýkrát pripustil hrozbu recesie, síce nepriamo, ale je to jeho prvý prejav, kde vôbec spomenul takúto možnosť aktuálneho stavu US ekonomiky. Podľa Bernankeho US ekonomika v prvom polroku 2008 výrazne spomalí („môžeme očakávať mierny prírastok, poprípade nulový, ale môžeme sa dočkať i poklesu!!!“), druhý polrok vyznieva nejasne z jeho slov („v druhom polroku sa US ekonomika môže zotaviť, ale môže aj naďalej pokračovať v poklese!!!“).

Práve toto vyjadrenie a obavy o výrazne spomalenie US ekonomiky podporilo včerajší večerný vývoj na páre EUR/USD k maximám na úrovni 1,57.

Ohľadom inflácie Bernanke potvrdil, že slabý USD a vysoké ceny ropy na finančných trhoch vytvárajú inflačné tlaky, ktoré by sa ale mali v blízkej budúcnosti zmierniť.

Ekonomické fundamenty US ekonomiky počas včerajšieho dňa priniesli zmiešané výsledky; jednoznačne najväčším prekvapením bol pozitívny výsledok ADP zamestnanosti (tvorba pracovných miest v súkromnom sektore), ktorý skončil v marci s prírastkom 8 tis. (predpoklady -40 tis., posledný revidovaný na -18 tis. z -23 tis.).

Pozitívne čísla ADP za marec spolu s mierne pozitívnou korekciou za február pomohli zelenej bankovke k odrazu od maxím 1,5660/50 EUR/USD k minimám na 1,5590/80 EUR/USD. Odtiaľ ju výhľad US ekonomiky prezidenta FEDu vytlačil k včerajším intradenným maximám na úroveň 1,57 EUR/USD.

ADP zamestnanosti jednoznačne pomohol sektor služieb, ktorý dokázal vykryť výrazný prepad pracovných miest vo výrobnom sektore (stratil od roku 2006 viac ako 259 tis.!!! pracovných miest). Preto sú pre US ekonomiku a jej budúci výhľad dôležité výsledky ISM sektora služieb.

Pozitívny výsledok ADP zamestnanosti zároveň prehodnocuje predpoklady piatkových najdôležitejších údajov pracovného trhu Nonfarm Payrolls, ktoré sa dostávajú z negatívnych predpokladov k pozitívnym na úroveň 30-50 tis. ADP zároveň stlačila predpoklad 0,5% znižovania sadzieb počas aprílového zasadnutia FOMC na 18% (podľa futures na úrokovú mieru USD dlhopisov), dokonca dlhopisová krivka včera nezobrazovala žiadne znižovanie sadzieb.

Februárové výsledky podnikových objednávok pokračovali v poklese -1,3% M/M (posledný -2,3% M) predznamenávajú obavy výrobcov o recesiu v US ekonomike a potvrdzujú tak obavy prezidenta FEDu (Bernankeho) o možný záporný prírastok US ekonomiky za 1Q 2008.

Eurozóna počas včerajšieho dňa poskytla inflačné údaje v podobe index cien výrobcov, ktorý potvrdil silné inflačné tlaky na úrovni 5,3% Y/Y (predpoklad 5,2% Y/Y, posledný 4,9% Y/Y).

Dnešný fundamentálny kalendár priniesol v Európe dôležité výsledky PMI (index nákupných manažérov) sektora služieb, ktorý sa výrazne prepadol v Španielsku, Írsku, teda v európskych krajinách, ktoré sú najviac postihnuté US hypotekárnou krízou.

Celkové PMI sektora služieb z EU si naďalej držiava pozitívny výhľad 51,6 (posledný 51,7). Úroveň nad 50 dáva európskemu sektoru služieb dobré vyhliadky, aj keď hranica 50 sa nebezpečne približuje. Najväčší nárast zaznamenali platené ceny, čo potvrdzuje inflačné tlaky v EU (jún 2007) a najväčší pokles podnikateľské očakávania (november 2002).

Pokles PMI v krajinách EU tlačil pár EUR/USD k levelu 1,56, kde sa očakáva krátkodobá stabilizácia pred dôležitými výsledkami maloobchodných tržieb z EU.

Eurozóna dnes poskytne ešte výsledky maloobchodných tržieb za február s predpokladom 0,2% M/M, 0,00% Y/Y (posledný 0,4% M/M, -0,1% Y/Y). Výrazný februárový pokles maloobchodných tržieb z Nemecka predznamenáva negatívny vývoj celkových tržieb v EU, čo by tlačilo pár EUR/USD k minimám na 1,5540/30. Prípadné pozitívne výsledky by mohli vrátiť pár k ranným maximám na úroveň 1,5650/60.

Zelená bankovka dnes poskytne veľmi dôležité výsledky ISM (index nákupných manažérov) nevýrobného sektora, ktorý tvorí až 90% HDP ekonomiky USA. Ako sme už písali sektor služieb za posledné dva roky drží americkú zamestnanosť v plusových číslach, preto je ho pokračujúci pokles vytvára silné tlaky na recesiu US ekonomiky.

Trhy očakávajú pokles k úrovni 48,5 (posledný 49,3), pričom najvyššie úrovne sú na leveloch 52,5 a najnižšie na hranici recesie, za ktorú je považovaná úroveň 46. Akýkoľvek pokles pod úroveň 48 bude vytvárať tlaky na zelenú bankovku a bude tlačiť EUR/USD k levelom 1,5650/1,57. Pozitívne čísla ISM budú tlačiť pár k minimám na 1,5540/30.

Aj počas dnešného dňa poskytne výsledky pracovný trh US ekonomiky v podobe nových a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti, kde 4- týždňový priemer atakuje maximá z októbra 2005 (260 tis.) a pokračujúce žiadosti sa nebezpečne blížia k negatívnej úrovni 2,9 mil. Práve nové a pokračujúce žiadosti poukazujú na nárast marcovej nezamestnanosti k 5% (aktuálne 4,8%).

Okrem fundamentov bude výrazný vplyv na finančný trh i dnešné vystúpenie prezidenta FEDu Bernankeho pred bankovým výborom US senátu, kde sa očakáva správa o aktuálnom, stave finančného sektora US ekonomiky a turbulencií na finančných trhoch. Spolu s prezidentom FEDu sú prítomní i zástupcovia Bear Stearns a J.P.Morgan, predpokladá sa vysvetlenie finančnej pomoci FEDu vo výške 30 mld. USD pre J.P.Morgan na záchranu investičného domu Bear Stearns.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy