Vracia sa dôvera finančnému sektoru US ekonomiky, alebo je to len „výkrik do tmy“?

Zelená bankovka sa obracia na juh k minimám 1,5550 EUR/USD s výhľadom až k silnému supportu na úrovni 1,5420/00. Otázkou ostáva či je táto korekcia zelenej bankovky na páre EUR/USD dlhodobá, alebo ja to opäť iba krátkodobá reakcia na „mierne“ pozitívne správy spoza Atlantického oceánu (ako tomu bolo pred dvoma týždňami, kedy pár klesol k minimám na 1,5350, ale neskôr korigoval až k levelu 1,59).

Obrat vo vývoji USD spôsobili lepšie čísla US ekonomických fundamentov v podobe ISM (inštitút manažmentu zásob) výrobného sektora. Index skončil v marci na úrovni 48,6 (predpoklad 48,1, posledný 48,3).

Ak si rozoberieme na drobné tento výsledok, tak základom rastu ISM výrobného sektora sú jednoznačne platené ceny (inflačné tlaky), ktoré dosiahli maximá od októbra 2005 a zamestnanecký index.

Index nových objednávok (najmenší od októbra 2001), produkčný index ako aj index zásob poklesli. Najdôležitejšie indexy pre výrobný sektor jednoznačne pokračujú v poklese, čo môže indikovať prepad aprílového ISM výrobného sektora pod úroveň 46 (úroveň recesie).

Tento mierne pozitívny výsledok ISM výrobného sektora spolu s miernejším poklesom stavebných výdajov za február -0,3% M/M (predpoklad -0,9% M/M), čo vzhľadom k aktuálnemu stavu realitného trhu je pozitívnym signálom, tlačili EUR/USD k minimám na 1,5550/60.

Výraznú podporu zelenej bankovke však už počas včerajšieho rána poskytla najväčšia európska banka UBS, ktorá zverejnila straty z odpisov vo výške 19 mld. USD a zároveň konštatovala nutnosť získania kapitálu v objeme 15 mld. USD. Strata najväčšej európskej banky UBS sa pre 1Q odhaduje na úrovni 12 mld. USD. K najväčšej európskej banke UBS sa pridala i najväčšia nemecká banka Deutsche Bank, ktorá odhaduje odpisy z prehodnocovania cenných papierov vo výške 2,5 mld. EUR.

Tieto zverejnenia európskych finančných gigantov tlačili EUR/USD z ranných maxím 1,5780 k minimám na 1,5650.

Najväčšiu podporu zelenej bankovke k ceste na juh (1,5550 EUR/USD) poskytla americká banka Lehman Brothers, ktorá oznámila získanie kapitálu na finančných trhoch prostredníctvom emisie cenných papierov v objeme 4 mld. USD. Táto správa znamená, že najproblémovejšie štruktúrované cenné papiere sú precenené už na reálnu hodnotu a koniec úverovej krízy sa môže približovať.

Iniciatíva Lehman Brothers a UBS na získanie kapitálu je braná trhom veľmi pozitívne (návrat dôvery vo finančný sektor), čo potvrdilo i rast carry trades k maximám na USD/JPY 102,00/20. Finančný sektor bol ťahúňom včerajšieho US akciového trhu, ktorý si pripísal silné zisky (DJIA 3,19%, S&P 3,59%, Nasdaq 3,67%).

Reakciou na ekonomické fundamenty US ekonomiky a správy z US finančného sektora bolo výrazné zníženie pravdepodobnosti 0,5% znižovania sadzieb FEDu na aprílovom zasadnutí FOMC z 52% na 28%.

Okrem US ekonomiky poskytla i Eurozóna správy z výrobného sektora v podobe indexu nákupných manažérov (PMI) výrobného sektora, ktorej marcový výsledok skončil na nezmenenej februárovej úrovni 52, kde hlavne nemecké čísla 55,1 (posledný 54,9) mali na tom výraznú zásluhu.

Medzinárodný menový fond napriek pozitívnym fundamentom z „turba“ európskej ekonomiky –Nemecka, znížil jeho výhľad ekonomického rastu pre rok 2008 na 1,2% Y/Y z 1,5% Y/Y.

Dnešný fundamentálny kalendár poskytuje výsledky inflácie z Eurozóny v podobe indexu cien výrobcov, kde sa očakáva februárový nárast na 5,2% Y/Y (posledný 4,9% Y/Y). Tento nárast by mohol tlačiť pár EUR/USD k úrovni 1,5660/70.

Zelená bankovka poskytne výsledky ADP zamestnanosti (tvorba pracovných miest v súkromnom sektore) za marec, kde sa očakáva druhý mesiac po sebe pokles do červených čísiel, čo by len potvrdzovalo recesiu na pracovnom trhu a nárast marcovej US nezamestnanosti k úrovni 5% (aktuálna 4,8%).

ADP nezamestnanosť stráca v poslednom období úzku koreláciu s piatkovými Nonfarm Payrolls (tvorba pracovných miest mimo farmárskeho sektora), čo by predpokladalo menšiu reakciu na výsledky ADP zamestnanosti (predpoklad -30 tis., posledný -23 tis.).

Výrazne negatívny výsledok (-50 tis.), by ale tlačil zelenú bankovku k maximám na EUR/USD 1,5660/70 s výhľadom k 1,57. Pozitívny výsledok ADP zamestnanosti by bol výrazným prekvapením a podporil by USD k úrovni 1,5560/50 EUR/USD.

Okrem pracovného trhu očakávame továrenské objednávky za február, kde sa očakáva pozitívny výsledok 0,6% M/M (posledný – 2,5% M/M), čo by sa pozitívne prejavilo na rast US akciového trhu a carry trades k maximám na 103,00/103,25 USD/JPY.

Najdôležitejšou udalosťou bude vystúpenie prezidenta FEDu Bernankeho pred ekonomickým výborom US senátu, kde bude vysvetľovať aktuálny stav US ekonomiky a jej výhľad do budúcnosti. Prípadný negatívny výhľad US ekonomiky (včera Medzinárodný menový fond potvrdil výhľad recesie US ekonomiky) by odrazil EUR/USD spätne k levelu 1,5750/1,58.

Dôrazne sa budú sledovať jeho slová pre finančný sektor, ktorý prechádza tvrdou „očistou“ po hypotekárnej kríze, kedy naposledy prezident FEDu konštatoval, že by to mohol byť koniec menších bánk, čo vyvolalo turbulencie na US akciovom trhu a mierny prepad zelenej bankovky.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy