Hospodárenie verejnej správy by malo byť do troch rokov vyrovnané

Bratislava 2. apríla (TASR) – Do troch rokov má byť hospodárenie verejnej správy vyrovnané. Deficit verejných financií by mal totiž postupne klesnúť z 1,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) v budúcom roku na 0,8 % v roku 2010 a na nulu v roku 2011.

Vyplýva to z východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2009 až 2011, o ktorých bude dnes rokovať vládny kabinet. Samotný návrh rozpočtu verejnej správy musí Ministerstvo financií (MF) SR predložiť na rokovanie vlády najneskôr do 15. augusta.

"Z dôvodu pokračujúcej snahy o konsolidáciu verejných financií dochádza v porovnaní s rozpočtom verejnej správy na roky 2008 až 2010 k pozitívnej úprave už schválenej výšky deficitu rozpočtu na jednotlivé roky," konštatuje v materiáli rezort financií. Minulý rok schválený trojročný rozpočet pritom ešte počítal s verejným deficitom na úrovni 1,84 % v roku 2009 a 0,84 % v roku 2010. V súlade s aktuálnou prognózou vývoja ekonomiky, hospodárenia štátneho rozpočtu, ako aj ostatných subjektov verejnej správy tak MF znížilo očakávané schodky verejných financií v nasledujúcich dvoch rokoch o 0,14 % resp. 0,04 % HDP. Doplnilo tiež úplné odstránenie deficitného hospodárenia na konci nasledujúcej trojročnej periódy.

Z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) bola v roku 2007 poskytnutá podpora viac ako 4,26 miliardy Sk (0,13 mld. eur). Z tejto sumy na bytové účely čerpaná hodnota nenávratných príspevkov prevýšila výšku úverov. Vyplýva to z Informácie o poskytnutej podpore do oblasti bývania prostredníctvom ŠFRB a Programu rozvoja bývania za rok 2007, ktorú na rokovanie vlády predkladá Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR.

Generálnou komisárkou slovenskej expozície na svetovej výstave EXPO 2010 by mala byť Ivana Magátová, uvádza sa v návrhu, ktorý na rokovanie vlády dnes predloží Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy