Problémy najväčšej európskej banky UBS napomáhajú oživiť zelenú bankovku

Začiatok nového obchodného týždňa priniesol na trhoch zvýšenú volatilitu, ktorú nemali na svedomí ekonomické fundamenty, ale vyhlásenie ministra financií USA Paulsona a výsledky strát najväčšej európskej banky UBS. Zároveň Eurozóna poskytla výsledky marcovej inflácie, ktoré negatívne prekvapili.

Práve výsledok marcovej inflácie „vyrazil dych“ všetkým, pretože skončila na neuveriteľnej úrovni 3,5% Y/Y, pričom predpoklady boli na úrovni 3,3% Y/Y a februárový údaj 3,2% Y/Y. Marcová úroveň inflácie v Eurozóne je najvyššia od júna 1992. Napriek výraznému „štatistickému šoku“ pár EUR/USD len mierne korigoval cez úroveň 1,58 k maximu na 1,5820/30. Potvrdzovali sa tak naše slová, že pre ďalší vývoj páru bude dôležitý level 1,58 EUR/USD.

Na tak výrazný nárast inflácie reagovala i krivka O/N swapových úrokových mier (EONIA), ktorá posunula znižovanie sadzieb ECB z júna na október 2008. Môžeme však konštatovať, že pokiaľ nedostane ECB infláciu k levelu 3% Y/Y, tak vzhľadom k jej inflačnému cieleniu nebude ochotná pristúpiť k znižovaniu sadzieb. Potvrdil to dnes Noyer (ECB), že prvoradým cieľom je ukotvenie inflácie, až potom príde na rad podpora ekonomického rastu znižovaním sadzieb.

Včerajšie vystúpenie Ordonéza (ECB) bolo veľmi pesimistické voči globálnemu ekonomickému rastu, kde konštatoval, že vzhľadom k poklesu US ekonomiky (HDP výhľad 1,5% Y/Y) výrazne spomalí i EU ekonomika (HDP výhľad 1,3% Y/Y). Zároveň potvrdil, že US ekonomika naberá jasné črty ekonomickej recesie.

K vysokej úrovni EURa sa Ordonéz vyjadril, že pre ekonomiku nie je aktuálna hodnota výmenného kurzu výhodná, ale na druhej strane je to dobrá bariéra pre tlmenie inflačných rizík, čo vzhľadom k aktuálnej úrovni inflácie v EU znie veľmi nepresvedčujúco.

Okrem inflácie, európska ekonomika poskytla výsledky podnikateľskej dôvery, ktorá klesla počas marca k úrovni 99,6 (predpoklad 100,0). Tento výsledok znamená vyjadrenie znepokojenia podnikateľskej sféry nad aktuálnym stavom európskej ekonomiky a hlavne vysokej úrovne EUR/USD.

Zelená bankovka priniesla výsledky ISM (indexu nákupných manažérov) chicágskeho FEDu, ktorý počas marca prekvapujúco vzrástol na úroveň 48,2 (predpoklad 46,5, posledný 44,5), ide pri tom o najväčší medzimesačný nárast tohto indexu od roku 2002.

Najdôležitejšie zložky a to platené ceny (inflácia stále rastie) stúpla na 83,9 (posledný 79,4), nové objednávky stúpli na 53,9 (48,8), pozitívny je i mierny nárast zložky zamestnanosti. Napriek pozitívnemu nárastu si treba uvedomiť, že hodnota pod levelom 50 poukazuje na negatívny výhľad odvetvia.

Tento pozitívny obrat môže predznamenávať pozitívne výsledky celkového ISM výrobného sektora, ktoré očakávame dnes (predpoklad 48,1, posledný 48,3).

EUR/USD ešte nedokázal vstrebať pozitívne výsledky ISM zo Chicaga, keď na trh vstúpil svojimi vyhláseniami minister financií Paulson, ktorý konštatoval, že najväčšou hrozbou pre US ekonomiku je realitný trh. Omnoho väčšie prekvapenie prinieslo konštatovanie, že permanentný prístup k diskontnému okienku FEDu (záchranné koleso pre banky) by nemali mať banky stále, čo je hrozbou pre finančný sektor USA (hlavne ak US banky začali vo veľkom riešiť svoje problémy s likviditou prostredníctvom diskontného okienka).

Toto vyhlásenie vystrašilo investorov, ktorí vytiahli pár k intradenným maximám až na level 1,5890/95, odkiaľ vyberanie ziskov vrátilo pár k levelu 1,5800/1,5780.

Potvrdilo sa tak, že momentálne napriek silnejším fundamentom Eurozóny je aktuálne prelomenie historického maxima 1,5900/10 nad sily EURa a trh očakáva skôr miernu korekciu páru k úrovni 1,5630/20 EUR/USD s možným výhľadom až k 1,5450/40 EUR/USD.

Ranné ohlásenie strát najväčšej európskej banky UBS, ktorá priznala straty 19 mld. USD (odhady boli 11 mld. USD) z odpisov voči cenným papierom naviazaných na US hypotekárny trh. Zároveň UBS oznámila, že bude potrebovať navŕšiť kapitál o 15 mld. USD, okrem týchto negatívnych výsledkov UBS oznámila i predbežnú stratu za 1Q vo výške približne 12 mld. USD.

Tieto výrazné straty UBS tlačili EUR/USD hlboko pod level 1,58 k minimám na 1,5740/20. K výraznejšiemu prelomeniu úrovne 1,5720 pomohli zelenej bankovke výsledky ranných nemeckých maloobchodných tržieb.

Nemecké maloobchodné tržby svojim poklesom -1,6% M/M, -0,3% Y/Y prekonali trhové očakávania na úrovni 0,5% M/M, -0,3% Y/Y, čo bolo impulzom pre pokles páru EUR/USD až k minimám na 1,5660/50. Nemeckí spotrebitelia dali tak jasne na zreteľ svoje obavy z poklesu ekonomiky a inflačných tlakov, čo sa premietlo do výrazného poklesu spotrebiteľských výdavkov. Druhým rizikom je substitúcia nemeckých výrobkov zahraničnými, vzhľadom k výhodnému kurzu EURa.

Z dnešných fundamentov najväčšiu váhu budú mať nemecké a európske PMI (index nákupných manažérov) výrobného sektora, kde trhy očakávajú nezmenenú úroveň z februára pri nemeckých 54,9, európskych 52.

Výsledky PMI zo Španielska však poukazujú na najprudší medzimesačný pokles za posledných 10-rokov, na minimum z decembra 2001 a írsky PMI klesol na minimum z júla 2003, čo vytvára predpoklady negatívnych výsledkov PMI z Eurozóny.

Negatívne výsledky PMI z Nemecka a Eurozóny by mohli tlačiť EUR/USD k minimám na 1,5630/20, naopak pozitívne čísla PMI vytlačia pár spätne nad level 1,57 s výhľadom k 1,5720/30.

Okrem PMI, Eurozóna poskytne výsledky februárovej nezamestnanosti, ktorá by si mala udržať dlhodobé minimá na úrovni 7,1%, čo by mohlo podporiť návrat EUR/USD nad level 1,57 s pomocou pozitívnych výsledkom PMI.

Zelená bankovka podobne ako EURo poskytne výsledky ISM výrobného sektora, kde sa očakáva marcový pokles k úrovni 48,1 z úrovne 48,3. Na druhej strane ako sme už písali včerajšie pozitívne výsledky chicagského ISM sa môžu premietnuť do celkových ISM a podporiť tak zelenú bankovku k levelom na 1,5630/20.

Pokles ISM výrobného sektora US ekonomiky bude sklamaním a mal by tlačiť EUR/USD k levelom na 1,57 s výhľadom k maximám na 1,5740/50.

Okrem ISM výrobného sektora US ekonomiky poskytne stavebné výdavky za február, kde vzhľadom k hypotekárnej a realitnej kríze v USA sa očakáva pokračujúci pokles -0,9% M/M (posledný -1,7% Y/Y).

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


</s

Súvisiace články

Aktuálne správy