Ekonomika USA rastie najpomalšie za posledných 6 rokov. Aj niektorí členovia FEDu už pochybujú o možnom ozdravení ekonomiky v roku 2008

Rastovo naladeným akciovým obchodníkom očividne vývoj nepraje. Ani relatívne lepšie makroekonomické fundamenty (i keď veľmi slabé) nedokážu vyvážiť kopiace sa negatívne správy z finančného a momentálne aj technologického sektora. Navyše člen FEDu Fisher na včerajšej konferencii o monetárnej politike a vyhliadkach US ekonomiky v Texase vyhlásil, že očakáva dlhodobejšie spomalenie americkej ekonomiky. Desať z dvanástich sektorov obsiahnutých v indexe Standard&Poor’s ukončilo obchodovanie v negatívnom pásme, najhoršie dopadli technológie s dennou stratou -2,1%, najlepšie zdravotníctvo a verejnoprospešné služby. Indexy v tejto atmosfére svorne uzatvárali v červených číslach, Dow Jones -0,97%/12302, S&P500 -1,15%/1325 a Nasdaq Composite -1,87%/2280.

Pozrime sa najskôr na zopár vyjadrení predstaviteľov FEDu, ktoré po včerajšom dni dokumentujú mierny posun k priznaniu si horšej ekonomickej situácie amerického hospodárstva. Prezident atlantského FEDu Lockhart: „som menej optimistický ohľadne ozdravenia ekonomiky v roku 2008”, „zvýšenie tempa ekonomického rastu, ktoré som očakával v druhej polovici roka 2008 môže byť odložené na neskôr”, „daňové úľavy nemusia zvýšiť spotrebiteľské výdavky z dôvodu neistého budúceho vývoja”, „môže trvať ďalších 9 mesiacov pokým dôjde k stabilizácii prepadu cien nehnuteľností a finančné trhy sa stabilizujú”. Člen FEDu Stern: „politika úrokovej sadzby bola doteraz adekvátna”, „je veľká miera neistoty ohľadne ekonomických vyhliadok”. Spolu s Fisherom nám tieto vyjadrenia jednoznačne dokumentujú posun v očakávaniach. Vyššie spomenuté skutočnosti sú viac ako zjavné, no FED musí negatívne informácie dávkovať postupne, aby nevyvolal ešte väčšiu paniku na kapitálovom trhu. Priznanie si smerovania do recesie FEDom je teda veľmi nepravdepodobné, aj s ohľadom na blížiace sa voľby prezidenta.

Z makroekonomických zverejnení sme včera získali najnovšie revízie hrubého domáceho produktu, inflácie a osobných výdajov za posledný kvartál 2007. Revízia HDP nepriniesla žiadnu zmenu s tempom ekonomického rastu vo štvrtom kvartáli na úrovni +0,6%, čo predstavuje najnižšie tempo ekonomického rastu za posledných 6 rokov. Jadrový cenový index PCE merajúci infláciu na spotrebiteľskej úrovni (po očistení od vplyvu cien potravín a energií) bol revidovaný v pozitívnom smere z 2,7% na 2,4% a osobné výdaje boli revidované za 4Q na tempo rastu +2,3% z predchádzajúcich +1,9%. V sumári lepšie výsledky, avšak dnes sme už niekde inde a navyše aj po revíziách sú tieto fundamenty veľmi slabé. Inflácia meraná PCE je pritom dostatočne nad neoficiálne FEDom akceptovateľnou 2% mierou rastu. V mierne lepšom tóne vyšiel posledný makroekonomický údaj, požiadavky o podporu v nezamestnanosti. Pri nových požiadavkách o podporu sme zaznamenali pokles o 8 tisíc na 366 tisíc a pokračujúce žiadosti poklesli o 20 tisíc na 2,845 milióna (konsenzus bol na hladine 2,9 milióna). Došlo síce k miernemu zlepšeniu, avšak požiadavky sa naďalej držia na vysokej úrovni, čo zakladá predpoklad ďalšieho nárastu miery inflácie.

Zaujímavým faktom hodným zmienky je aj najnovší vývoj pôžičiek bánk cez nedávno rozšírené diskontné okienku FEDu. Primárny díleri si počas poslednej stredy požičali cez diskontné okienko 37 miliárd dolárov, čo je o 8,2 mld. viac ako počas predchádzajúceho týždňa. Za celý týždeň tak dosiahli priemerné denné pôžičky 20 primárnych dílerov od FEDu 32,9 mld. dolárov, 19,5 mld. dolárov nad priemerom predchádzajúceho týždňa. Na druhej strane však poskytnutá možnosť na zámenu nelikvidnejších cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh v objeme 200 miliárd, ktorú otvoril FED v predchádzajúcom týždni nebola naplno využitá. Banky týmto spôsobom získali iba 75 miliárd dolárov dodatočnej likvidity. Pôžičky od FEDu dosahujú silné úrovne, ale nič panické zatiaľ nesledujeme.

Zo sektorového členenia boli najviac zasiahnuté finančný a technológie. Akcie investičnej banky Lehman Brothers (LEH) napriek dementovaniu správ o problémoch ukončili obchodovanie v strate -8,9%. Akcie Merrill Lynch (MER) oslabili o 5,7% po tom ako analytik Sanfor Bernstein zvýšil odhad možných strát z prehodnocovania hypotekárnych cenných papierov na 4,5 mld. dolárov a v prvom kvartáli odhaduje stratu na akciu 1,6 USD, pričom predchádzajúci odhad hovoril o zisku 1,3 USD. Technologický sektor ťahali nadol akcie Google, ktoré boli vypredávané po správach o znížení počtu kliknutí na ich internetové reklamy počas posledných mesiacov a akcie Oracle korigovali po hospodárskom výsledku za 4Q, ktorý nedokázal prekonať trhový konsenzus. Technológie a finančný sektor tak počas doterajšej krízy trpia najviac a je predpoklad pokračovania týchto trendov.

Dnešnému obchodnému dňu budú s najväčšou pravdepodobnosťou vládnuť a udávať smer makroekonomické fundamenty. Čakajú nás: 13:30 Jadrový cenový index PCE (konsenus za február +2,1%), Osobne výdaje (konsenzus za február +0,1%), Osobný príjem (konsenzus za február +0,1%), PCE deflátor (konsenzus za február +0,1%) a zverejnenia uzatvorí prieskum Michiganskej univerzity (konsenzus za marec 70). Osobné výdaje a osobný príjem sa pravdepodobne stanú centrom pozornosti, pričom osobné výdaje sa podieľajú na raste HDP až 70% a sú preto dôležitým indikátorom najbližšieho vývoja ekonomického rastu. Vysoké ceny potravín, energií, obmedzenie úverovej dostupnosti a pokles spotrebiteľskej dôvery môžu byť hlavnými faktormi vplývajúcimi na prípadný horší výsledok. Lepší výsledok osobných príjmov a výdajov by mal pravdepodobne výraznejší rastový efekt na akcie v porovnaní s možnými stratami pri horšom výsledku. Čo sa týka PCE, vývoj na komoditnom trhu nedáva veľa dôvodov na poľavenie inflačných tlakov, čo by v prípade vyššieho výsledku mohlo mať na akcie negatívnejší dopad, keďže obchodníci by pravdepodobne redukovali svoje očakávania vzhľadom k rozsahu ďalšieho znižovania úrokovej sadzby. Celkový efekt týchto zverejnení môže prekvapiť skôr v negatívnom smere. Z firemného zverejnenia stojí za pozornosť kvartálny výsledok jedného z najväčších staviteľov v USA KB Home (KBH, očakáva sa strata 1,17 USD na akciu) a kvartálny výsledok producenta zlata IAMGOLD (IAG). Dlhodobý aj strednodobý trend ostáva jednoznačne medvedí, dnešný smer určia vyššie spomínané zverejnenia.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy