Americké čísla pracovného trhu poukazujú na výrazný marcový nárast US nezamestnanosti

Počas včerajšieho dňa sa pozornosť investorov sústreďovala na včerajšie revízie ekonomických fundamentov k zelenej bankovke. Išlo o finalizáciu výsledkov za 4Q v podobe ekonomického rastu, jadrového PCE (index osobných výdavkov) a osobných výdajov.

K výraznejším zmenám neprišlo, ekonomický rast bol potvrdený na úrovni 0,6% Q/Q (minimum za posledných 6-rokov), čo je výrazný prepad z 3Q, kde bol ekonomický rast 4,9% Q/Q. Ešte negatívnejšie vyznievajú predpoklady ekonomického rastu US ekonomiky pre 1Q, kde analytici odhadujú červené čísla.

Najviac prekvapili revízie osobných výdajov a jadrového PCE, osobné výdaje boli revidované nahor za 4Q z úrovne 1,9% Q/Q k 2,3% Q/Q, čo mierne podporilo zelenú bankovku k poklesu na 1,5740/50. Revízia inflačných tlakov nadol v podobe poklesu jadrového PCE z 2,7% Q/Q k 2,4% Q/Q otvára priestor pre pokračovanie „holubičej politiky“ FEDu.

Včerajší vývoj EUR/USD bol pokojný a pár bol tlačený počas celého dňa silnou rastúcou trendovou líniou k rezistencii 1,58, ktorú nedokázal preraziť a tak môžeme dnes očakávať prípadnú miernu korekciu (výber ziskov) k levelu 1,5730/20 EUR/USD až k 1,57 EUR/USD.

Okrem revízií ekonomických fundamentov za 4Q US ekonomika poskytla výsledky pracovného trhu – nové a pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti. Na týždennej báze tieto výsledky poukazujú na mierne zlepšenie: nové žiadosti -9 tis. k 366 tis., pokračujúce žiadosti -5 tis. k 2,845 mil. Ak si však zoberieme 4-týždňový priemer pre lepšiu vypovedaciu schopnosť, nové žiadosti dosahujú úroveň 358 tis. (maximum od októbra 2005), pokračujúce žiadosti za posledný mesiac stúpli o 101 tis.

Práve tieto 4-týždňové priemery a zmeny počtu žiadostí o podporu poukazujú na pokračovanie prepadu pracovných miest v US ekonomike (nonfarm payrolls, odhad -70 tis. pre marec), čo by bolo tretí mesiac po sebe!!! Tento negatívny výhľad by potvrdzoval naše predpoklady nárastu marcovej nezamestnanosti na úroveň 5% (aktual 4,8%).

Eurozóna má momentálne jednoznačne navrch v ekonomických fundamentoch oproti US ekonomike, čo potvrdili i včerajšie výsledky spotrebiteľskej dôvery GfK, ktorá stúpla z úrovne 4,5 na 4,6 (predpoklady 4,4). Podobne i výsledky jednotlivých EU ekonomík nasvedčujú, že silné EURo nemusí byť výraznou prekážkou, Talianska obchodná bilancia za február prekvapujúco výrazne znížila svoj deficit na -1,33 mld. EUR (posledný -4,361 mld. EUR).

Práve výrazný rozdiel medzi európskou a americkou ekonomikou vytvára silný býčí tlak na páre EUR/USD, ktorý sa snaží výraznejšie prelomiť úroveň 1,58, čo by mu otvorilo cestu k historickým maximám na 1,5905.

Zelený ostrov je po US ekonomike druhou najvýraznejšou ekonomikou zasiahnutou realitnou krízou. Výrazne prepojenie UK finančných inštitúcií a US inštitúcií sa teda prejavuje v plnej miere. Februárový prepad poskytnutých hypotekárnych úverov o 30% Y/Y to jasne potvrdzuje.

Dnešné výsledky spotrebiteľskej dôvery GfK v UK ekonomike, len potvrdzujú výrazné pnutie, ktoré sa prejaví poklesom ekonomického rastu (predpoklady pre rok 2008 sú na úrovni 1,6% Y/Y – minimum z 1992). Spotrebiteľská dôvera klesla na 15-ročné minimá, najhoršie dopadli výsledky spotrebiteľského výhľadu budúcnosti (16-ročné minimá).

Základom negatívneho výhľadu UK ekonomiky je výrazný prepad realitného sektora, ktorý potvrdili i dnešné výsledky indexu cien spoločnosti Nationwide (hypotekárny ústav) za marec, ktoré klesli na 12-ročné minimá, výhľad Nationwide je pre rok 2008 veľmi negatívny (očakávajú sa historické prepady cien domov).

Tieto negatívne správy zo zeleného ostrova tlačia kábel (GBP/USD) pod level 2,00 s výhľadom až k minimám na 1,9850/40. K oslabovaniu káblu prispieva i predpokladaný „holubičí krok“ BOE počas aprílového zasadnutia, čo by znamenalo zníženie sadzby BoE o 0,25% na úroveň 5%.

Zelený ostrov ešte dnes očakáva revíziu HDP za 4Q, ktorá by nemala priniesť výraznejšie zmeny (predpoklad 0,6% Q/Q, 2,9% Y/Y).

Ranné inflačné čísla z Nemecka v podobe dovoznej inflácie (5,9% Y/Y, predpoklad 5,2% Y/Y), len potvrdzujú tohto týždňové slová prezidenta ECB, že boj s infláciou bude strednodobou záležitosťou (18-24 mesiacov), čo zmrazilo predpoklady znižovania sadzieb ECB v tomto roku.

Práve silnejšie ekonomické fundamenty Eurozóny a silný jastrabí komentár ECB udržuje vysoké úrovne EUR/USD s výhľadom k novým historickým maximám, čo podporujú i komentáre predstaviteľov FEDu (Stern, Lockhart), ktoré potvrdzujú obavy o spomalenie US ekonomiky a jej dlhodobý návrat na pôvodné levely.

Z dnešných údajov by vývoj páru mali ovplyvniť výsledky zelenej bankovky v podobe osobných príjmov, výdajov a inflácie (jadrový PCE za február).

Jadrový PCE (nezahrňuje výdavky na potraviny a energie) by mohol vo februári zmierniť na úroveň 2,1% Y/Y (posledný 2,2% Y/Y), čo by umožňovalo FEDu podporiť ekonomický rast US ekonomiky pokračujúcim znižovaním sadzieb. Futures na úrokovú mieru USD dlhopisov kótujú už vyše 50% pravdepodobnosť znižovania sadzieb o 0,5% na 1,75% počas aprílového zasadnutia FOMC.

Osobné výdaje by mali klesnúť na úroveň 0,1% M/M (posledný 0,4% M/M), čo potvrdzuje i výrazný pokles maloobchodných tržieb v US ekonomike (-0,6% M/M). Negatívne vyhliadky osobných výdajov len potvrdzujú obavy spotrebiteľov o vývoj US ekonomiky, čo jasne potvrdili výsledky spotrebiteľskej dôvery v USA, ktoré dosiahli 35-ročné minimá pri spotrebiteľských očakávaniach.

Pokles jadrového PCE a hlavne osobných výdavkoch by tlačili pár EUR/USD k rezistencii 1,5800/10 s výhľadom k 1,5850/60 (pri záporných výsledkoch osobných výdajov). Obchodné pásmo pre EUR/USD 1,57/1,58, kde prípadný výber ziskov na páre EUR/USD, by mohol tlačiť pár k 1,57.

Naďalej však očakávame zo strednodobého výhľadu možný atak na historické maximá EUR/USD 1,5905/10, podporené silnejšími fundamentmi EU ekonomiky a jastrabím komentárom ECB na rozdiel od holubičieho výhľadu FEDu.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy